Tereza Zavadilová: Trump chce mít i vlastní kryptoměnu

18. září 2024

Z Ameriky se stane kryptoměnová metropole světa, prohlásil během své aktuální prezidentské kampaně Donald Trump. Během vlastní prezidentské éry digitálním měnám nevěřil. Říkal, že jsou vyčarované ze vzduchu. Jenže, časy se mění a lidé s nimi – a střih: teď je z Trumpa evangelista kryptoměn.

Ke světu virtuálních měn se přitočil několikrát: mimo jiné prodává suvenýry z kampaně a také vybíral příspěvky v bitcoinech, vystoupil na několika akcích a konferencích pořádaných anarchokapitalisty a kryptoměnovými fandy a také získal pro svou politickou i finanční podporu důležité postavy tohoto světa včetně velkých investorů ze Silicon Valley.

Trumpokryptoměna?

Podpora kryptoměn se stala součástí jeho divoké předvolební rétoriky. Například slíbi, že pokud bude prezidentem, tak regulátora finančního a kapitálového trhu, šéfa Komise pro cenné papíry Garyho Genslera vyhodí na hodinu.

Čtěte také

To by sice nemohl, ale sektor si to přeložil tak, že by jako prezident protlačoval benevolentnější regulaci kryptoměn.

Teď se navíc jeho rodina pustila přímo do kryptoměnového byznysu. Trump tento týden představil projekt World Liberty Financial. Půjde o platformu, která bude vydávat vlastní digitální měnu.

Platformu financovali a vyvíjejí Trumpovi synové Donald mladší a Erik plus rodina jednoho z Trumpových velkých sponzorů, také pár lidí z kryptoměnové branže. Spuštění oznámili v debatě na síti X Elona Muska.

Co přesně je cílem, není jasné, ale firma uvedla aluzi na Trumpovo známé politické heslo: Mise je učinit krypto a Ameriku velkolepými tím, že podpoří masové přijímání digitálních měn a decentralizovaných financí. Make Finance Great Again, řekl kandidát na prezidenta.

Make Finance Great Again

V reakci na představení kryptoměnové platformy logicky přišla kritika, že je Trump ve střetu zájmů. Není obvyklé, aby prezidentský kandidát uprostřed kampaně představil nový byznys.

Čtěte také

A to Trump pokouší etiku už tím, že vlastní sociální síť. Velký potlesk nad novým projektem nepřišel ani od kryptoměnových investorů – deník The New York Times citoval jednoho z nich, že jde o zbytečnou odbočku, která přinese jen právní problémy i možná bezpečnostní rizika.

Bezpečnost je hlavní bariérou rozšíření kryptoměn. I členům Trumpovy rodiny nedávno někdo hacknul účty na sociálních sítích a nabízel jejich jménem finanční podvod právě pod názvem nové platformy. Toto může ke zmíněnému střetu zájmů ještě přidat finanční riziko.

Tereza Zavadilová

Kryptoměny jsou podle Trumpa nevyhnutelná budoucnost a něco, co může zrychlit pokrok lidstva. Na tom určitě něco je. Jako prezident by šel ale do ještě zásadnějšího střetu zájmů.

Decentralizované finance stojí proti systému, protože zatímco dolary, koruny i eura vydává stát, kryptoměny může vydat vlastně kdokoli. Že by takovou pravomoc chtěl nějaký představitel státu dobrovolně narušit, je s podivem. Ještě k tomu ve svůj vlastní prospěch.

Autorka řídí byznysový web Newstream.cz

Spustit audio