Libor Dvořák: Rusko plánuje revizi Stalinových represí. A bude se tvářit, jako by ani nikdy nebyly

18. září 2024

Ruské úřady poslední dobou mění přístup k sovětským politickým represím. Například Generální prokuratura Ruské federace plánuje přímo revizi rehabilitací některých Stalinových obětí. 

O co jde, přesně pojmenovává nezávislá ruská historička Irina Ščerbakovová: „Hlavním smyslem této nejnovější revize našich moderních dějin je znovu zdůraznit, že stát je silnější než kterýkoli jedinec. Ten, kdo to neuznává, je šílenec nebo nepřítel.“ Tato jistě pravdivá teze zní sama o sobě trochu šíleně, ale fakta jsou fakta.

Čtěte také

Generální prokuratura už připravila návrh příslušných opatření, který zveřejnila na svých oficiálních stránkách. Navrhuje se tu „zákaz rehabilitace a právní ochrany lidí, kteří se dopustili těžkých či zvláště těžkých zločinů, včetně válečných či zločinů proti míru a lidskosti“.

Člověka maně napadne, jak by podobná norma, kdyby byla uplatnitelná opravdu svobodně, zafungovala v případě těch, kteří rozpoutali ukrajinskou válku – ale něco takového přirozeně přinejmenším v tuto chvíli nehrozí…

Putin si jen chystá půdu

Ruští obhájci lidských práv upozorňují na to, že na podobná ustanovení přece pamatuje už zákon o rehabilitaci obětí politických represí z roku 1991, takže z tohoto pohledu je jakákoli revize nadbytečná, pokud ne přímo škodlivá.

Čtěte také

Částečné jasno do věci vnáší petrohradský poslanec Boris Višněvskij, který přímo předpokládá, že některá rozhodnutí o rehabilitaci mohou být přehodnocena z politických důvodů.

„Rušení rozhodnutí o rehabilitaci se může ve většině případů dotknout nikoli těch, kteří byli rehabilitováni neoprávněně, ale spíš těch, které je třeba znovu označit za viníky – v duchu současné státní objednávky. To se může týkat například osob s ukrajinskými, pobaltskými a jinými nepřátelskými jmény,“ napsal pan poslanec do sloupku pro Novou gazetu Evropa.

Libor Dvořák

Hlavní důvod je – zdá se –, nabíledni: Stalinových obětí byly nejméně miliony. Těch Putinových jsou zatím dejme tomu desetitisíce, ale s pokračující stalinizací jeho režimu jich přirozeně bude přibývat.

A bude jich tím víc, čím déle Putin zůstane u moci. Což je třeba „patřičně právně ošetřit“ a tvářit se tak, jako by Stalinovy represe ani represemi nebyly – natož pak ty Putinovy.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio