Karel Barták: Síkela dostal nečekané portfolio

18. září 2024

Ursula von der Leyenová v úterý konečně představila obsazení rolí v nové Evropské komisi. Vyvolala tím řadu překvapení, nejednu pochvalu a také skřípění zubů. Nejde jí však upřít, že se snažila, aby byly aspoň zhruba dodrženy všechny rovnováhy – mezi muži a ženami, mezi státy evropského jihu, severu, západu i východu, mezi politickými proudy. Na tiskové konferenci si stěžovala, že aspoň 20 vlád žádalo silná ekonomická portfolia, tolik jich však v Komisi k dispozici není.

Tedy – 11 žen, 16 mužů. Šest výkonných místopředsedů, kterým bude jaksi podřízena většina z 20 „řadových“ komisařů. Mezi nimi český Jozef Síkela (nestraník za STAN), který dostal portfolio nazvané „mezinárodní partnerství“. Zní to hodně obecně a formálně, ale při bližším zkoumání se ukazuje, že obsah je naštěstí dosti konkrétní.

Čtěte také

Provádět takovou politiku vůči zbytku světa tak, aby to bylo výhodné pro evropskou ekonomiku, ale také pro její partnery. Jde o dodavatelské řetězce, o zajišťování dodávek vzácných surovin, je to i o výrobě vakcín a léků, o omezování závislostí na třetích zemích, dokonce o regulaci migrace.

Síkela bude hlavně řídit a spravovat projekt Globální brána, který slouží právě k financování zmíněných iniciativ. Také disponuje 300 miliardami eur a zaobírají se jí stovky úředníků. Má tedy potenciál, zvláště pro exportně orientovanou českou ekonomiku.

Nový komisař si ale bude muset vyjasnit, případně vybojovat své pravomoci – to, co má dělat, se částečně překrývá s náplní práce dalších komisařů, zejména pak Kaji Kallasové odpovědné za diplomacii a Maroše Šefčoviče pověřeného rezortem obchodu.

Obchod dostal Slovák Šefčovič

V posledních dnech se hodně spekulovalo o tom, že Síkela uhraje právě obchod, silné a tradiční ekonomické portfolio. Dostal ho zástupce Slovenska, jehož pověst i postavení v rámci EU jsou přitom podstatně horší než ty české. Jenže Šefčovič zahajuje v Komisi už své čtvrté období, patří k ostříleným veteránům a hlavně – těší se naprosté důvěře Ursuly Von der Leynové.

Čtěte také

Podle všeho je to právě to, čím se staronová předsedkyně při sestavování Komise v první řadě řídila. Podobně silný rezort získal Lotyš Valdis Dombrovskis, další z jejích věrných.

Naopak francouzský Thierry Breton, se kterým měla stále hlubší spory, byl na poslední chvíli zákulisními manévry z budoucího kolegia vytlačen. Nahradil do Stéphane Séjourné, dosud ministr zahraničí v končící francouzské vládě.

Nová Komise bude dbát hlavně o posilování konkurenceschopnosti evropské ekonomiky, tvrdila její předsedkyně. Starat se o to má právě Séjourné, odpovědný za strategickou autonomii a stav hospodářství.

Čtěte také

Bude také pokračovat v naplňování zelené transformace, což má v popisu práce velmi zelená španělská socialistka Teresa Riberová, které ovšem byla přiřčena také politika hospodářské soutěže. Mezi oběma by logicky měla od počátku vznikat napětí, a to už proto, že mají zcela odlišné představy o využití jaderné energie.

Nikdo by naopak neměl být na pochybách, že tato Komise bude hodně proukrajinská a protiruská – zárukou budou přinejmenším šéfka diplomacie Kaja Kallasová z Estonska a Litevec Andrius Kubilius, historicky první komisař s odpovědností za obranu. 

Karel Barták, bývalý zpravodaj ČTK v Bruselu, komentátor Info.cz

Tímto jmenováním proces ustavování Evropské komise nekončí. Nyní se budou nominanti připravovat na slyšení v Evropském parlamentu, při kterém jich poslanci obvykle několik potopí.

Teprve po této zkoušce ohněm bude parlament připraven novou evropskou exekutivu definitivně posvětit.

 Autor je bývalý zpravodaj ČTK v Bruselu a komentátor Info.cz

autor: Karel Barták
Spustit audio