Karel Barták: Tak jaké portfolio Česko dostane?

12. září 2024

Bude mít český zástupce ve vznikající Evropské komisi Jozef Síkela na starosti energetiku? Nebo snad obranu? Ba dokonce mezinárodní obchod? Spekulace a dohady mu přisuzují hned jedno, hned druhé portfolio, zatímco znalci moudře varují, že dokud není dohodnuto vše, není dohodnuto nic. Jasno mělo být už ve středu dopoledne, jenže pak předsedkyně Ursula von der Leyenová využila malého ústavního zdržení ve Slovinsku a posunula oznámení podoby nové Komise na příští úterý.

Každých pět let se fauna obývající bruselskou bublinu s rozkoší věnuje tomuto cvičení. Jaké zemi připadne jaký rezort? Který komisař začne své působení hned jako těžká váha, protože bude mít silné portfolio, a který se bude muset spokojit s méně významnou agendou?

Čtěte také

Kolik silných postů obsadí lidovci, socialisté či liberálové? Jak to bude s poměrem mužů a žen nejen v celém sedmadvacetičlenném kolegiu, ale například mezi jeho výkonnými místopředsedy?

 Ani jeden z dosavadních čtyř českých komisařů nebyl pověřen ryze ekonomickou agendou spadající do výlučné nebo převážné kompetence EU. Pokud se splní předpovědi a Jozef Síkela se stane komisařem pro obchod, obranu, nebo pro energetiku, bude to znamenat, že Ursula Von der Leyenová vyšla vstříc přání české vlády.

Čtěte také

Ta tak bude sklízet plody své relativně konstruktivní proevropské politiky posledních let a také úspěšného předsednictví v Radě EU ve druhé polovině roku 2022. Body připadnou i premiéru Fialovi za jeho dobré osobní vztahy s předsedkyní Komise.

Portfolio obrany bude zcela nové, budovat se bude na zelené louce a bude třeba vyjasnit jeho kompetence vůči rezortu průmyslu a také vůči pravomocím šéfky evropské diplomacie Kaji Kallasové, která má v gesci také otázky bezpečnosti. Obrana jako taková ovšem zůstane v rukách vlád členských zemí.

Bude to energetika? Obchod?

V energetice čeká Unii další pokus o zásadní reformu trhů s elektřinou a zemním plynem. Nejde dál masově podporovat obnovitelné zdroje a přitom trpět ceny, které ničí konečné spotřebitele a podvazují konkurenceschopnost. Komisař zde může udělat hodně, včetně daleko lepšího propojení energetických soustav napříč Unií či konečné rehabilitace jaderné energie.

Čtěte také

Portfolio „obchodu“ zahrnuje zahraniční obchodní vztahy Unie se zbytkem světa. Komise má výlučnou pravomoc zastupovat členské státy při vyjednávání obchodních dohod bloku se třetími zeměmi, a také se stara o jejich „provoz“ a dodržování.

Jménem EU se podílí na práci Světové obchodní organizace (WTO). V době zhoršujících se mezinárodních vztahů bude mít budoucí komisař na starosti ještě ožehavější témata – například vyšetřování dumpingových cen dovážených čínských automobilů, v horším případě i odvracení či obchodní války s Čínou nebo dokonce se Spojenými státy. 

Jak řečeno, Síkelovi by jedna z těchto čepic slušela, ale nepředbíhejme. Z minulosti známe řadu příkladů, kdy navržení komisaři žili do poslední chvíle v iluzi, co bude jejich náplní práce, aby se pak v den oznámení „pavouka“ dověděli, že je čeká něco docela jiného. Takže do úterka nemá cenu nic moc plánovat či připravovat.

Karel Barták, bývalý zpravodaj ČTK v Bruselu, komentátor Info.cz

Záleží to jen a jen na Ursule von der Leyenové, která musí na filigránských váhách vážit všech na pro a proti, všechny plusy a minusy, všechny i drobné okolnosti, aby předložila takovou podobu konečné skládačky, která bude mít co nejlepší šance projít.

Napětí kolem osob a rezortů potrvá ještě čtyři dny, tak si ho náležitě užijme. Až dojde na obrovské výzvy, které novou exekutivu Evropské unie čekají, už to taková zábava nebude.

 Autor je bývalý zpravodaj ČTK v Bruselu a komentátor Info.cz

autor: Karel Barták
Spustit audio