Týden očima Petra Schwarze: Profesionálové, prezident a panda

1. prosinec 2018

Vždycky je hezké, když je Česko v něčem na prvních příčkách žebříčku. Skoro vždycky.

Takže podle zprávy Nejvyššího státního zastupitelství, na kterou tento týden upozornilo Právo, patříme v Evropě mezi premianty v počtu lidí sedících v kriminále, na 100 tisíc jich je za katrem 207. Před námi jsou jen čtyři země bývalého sovětského bloku a Turecko. Ano, skoro vždycky.

Potřebujeme méně úředníků, ale profesionály. Ne novelu služebního zákona, tvrdí Jan Farský (STAN)

Jan Farský

Ústavně-právní výbor Sněmovny před nedávnem schválil sporný pozměňovací návrh k novele služebního zákona, který umožňuje ministrům odvolat státní tajemníky. Novelu předložila ještě menšinová vláda ANO. Hrozí v případě schválení politizace státní správy, nebo se naopak zefektivní její fungování?

Věznice má na starosti ministerstvo spravedlnosti a právě toho se má od Nového roku nejvíce týkat redukce státních úředníků nově schválená vládou. Celkem bude zrušeno 860 úřednických míst, jen třetina z nich je ale obsazená.

Oproti tomu, že jen na ten letošní rok už první Babišova vláda nechala narůst počet úředníků o šest stovek a celkově jich máme nyní skoro 80 tisíc, je to docela plivnutí v moři. Ale titulky zní hezky.

Na Filipínách se prezident Duterte ve své válce proti drogám nějakými věznicemi nezabýval a rozhodl se podle někdejších svých slov těly zločinců nakrmit ryby v moři a vyhladit tři miliony drogově závislých. Výsledkem jsou tisíce mrtvých a nikdo neví, kolik z nich se vůbec něčím provinilo.

Hlavně klid a mír

Rozhodně se ničím neprovinil sedmnáctiletý student, kterého policisté zastřelili a k jeho tělu nastražili drogy a zbraň. Tři policisté byli po masových protestech žádajících objasnění případu nakonec tento týden odsouzeni za vraždu. Jestli je totiž pro bezpečnost běžných lidí něco nebezpečnější než profesionální zločinci, tak jsou to profesionální strážci zákona vybavení pocitem beztrestnosti.

Petr Hartman: Ministr Petříček není loutkou

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD)

Prezident republiky Miloš Zeman nemá rád loutky. Nevadí mu prý Spejbl s Hurvínkem. Trnem v oku mu jsou loutky v politice.

Profesionálního ministra zahraničí prý potřebuje podle prezidenta Zemana naše republika, ten současný, Tomáš Petříček, podle hlavy státu dělá hrubé chyby, tedy kroky, které se prezidentovi nelíbí.

Zato se prezidentovi líbí, že na velice důležitý post velvyslance v Číně má jít končící viceguvernér národní banky Tomšík, který pravda není profesionální diplomat, zato s hlavou státu byl v Číně na návštěvě. Dokonce se to prezidentovi líbí tak, že prozradil Tomšíkovo jméno dříve, než ho hostitelská země schválila, což se v diplomacii nepovažuje za profesionální ani slušné a koneckonců s tím prezident už jednou narazil, když před časem do Vatikánu tlačil svého tehdejšího oblíbence Forejta.

Mimochodem, v té Číně Miloš Zeman nějak tamního prezidenta nepožádal o půjčení ikonické pandy velké, pro kterou už v pražské ZOO chystali za stamiliony speciální pavilon. Zeman to hodil na ředitele pražské ZOO Bobka, prý ten o pandě s Číňany nejednal, jenže to za prvé není pravda, za druhé, to je jako obvinit natěrače, že zrezl a padá ikonický pražský železniční most, protože ho nikdo léta nenechal natřít.

Ondřej Konrád: Krátká epizoda se soudružkou pandou

Panda velká

„Čím se živí panda velká?“ - volá od křížovky matka podezřelého majitele zastavárny v Hřebejkově starším filmu Horem pádem.

Smlouvu o půjčení pandy totiž podepisuje osobně čínský prezident jako výraz přízně vůči té které zemi, jinak pandu není možné dostat, říká se tomu přímo „pandí diplomacie“. Spíše se tedy zdá, že s tou Čínou zas takoví kamarádi, jak tvrdí prezident, nejsme, nebo spíše že jí ani za tu pandu nestojíme. A to přesto, že se panda pod osobním dohledem Miloše Zemana spřáhla s naším krtečkem.

Když už jsme na tom východě, čínský výzkumník Che Ťien-kchuej oznámil, že geneticky upravil dvě děti, aby byly odolné proti AIDS. Dělat takové pokusy na dětech, to chce ne profesionalitu, ale hodně málo etiky a hodně silný žaludek.

Mimochodem, podle zprávy Světové zdravotnické organizace riskuje rozsáhlou a nekontrolovatelnou epidemii AIDS Rusko, tamní lékaři nemají proti viru HIV dost účinných léků.

Petr Schwarz

Po ruské okupaci se virus HIV šíří rychle i na Krymu, u kterého tento týden ruské námořnictvo napadlo tři ukrajinské vojenské lodě a znovu tak vyostřilo mezinárodní napětí.

Takže hlavně klid a mír přeje do zítra začínajícího adventu posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio