Petr Hartman: Ministr Petříček není loutkou

27. listopad 2018

Prezident republiky Miloš Zeman nemá rád loutky. Nevadí mu prý Spejbl s Hurvínkem. Trnem v oku mu jsou loutky v politice.

Na koho tímto příměrem míří, není těžké uhodnout. Některé výroky ministra zahraničí Tomáše Petříčka proto velmi pravděpodobně na Hradě ještě zvýší odpor vůči loutkám.

Jiří Pehe: Petříček jako ministr zahraničí může být silný hráč

Tomáš Petříček a Miroslav Poche

Sociálně demokratickou nominaci Tomáše Petříčka, veřejnosti dosud v podstatě neznámého politického náměstka na ministerstvu zahraničí, na post ministra zahraničí lze bezpochyby vnímat na té nejviditelnější úrovni jako prohru ČSSD v souboji s prezidentem Milošem Zemanem i premiérem Andrejem Babišem.

Dovolil si totiž zpochybnit smysl stěhování české ambasády v Izraeli do Jeruzaléma. Ministr zahraničí se také jasně vyjádřil k nejnovějšímu konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou.

Konkrétně zopakoval, že je nepřijatelný ruský zábor ukrajinského Krymu a stejně tak nepřijatelný je i ruský pokus o ovládnutí vod Azovského moře. Vzhledem k postojům Miloše Zemana k Rusku a k Izraeli si tím Petříček u hlavy státu nepřipíše kladné body.

Zároveň tím dokazuje, že není loutkou vystupující v prezidentově hře. Přitom v době, kdy ho hlava státu jmenovala ministrem zahraničí, se o tom spekulovalo. Měl být slabým článkem Babišovy vlády, který bude poslušně přejímat pojetí zahraniční politiky tak, jak to vyhovuje osobním zájmům prezidenta.

Odstranit Tomáš Petříčka z čela resortu zahraničí?

Ministr Tomáš Petříček: Bude potřeba se více bavit o tom, kam směřují zahraniční cesty našich představitelů

Tomáš Petříček

Do české zahraniční politiky se má vrátit důraz na lidská práva. Jak se to projeví v našich vztazích s Čínou a Ruskem? Nevyrůstá v Poslanecké sněmovně konkurence Černínského paláce? Hostem Marie Bastlové ve Dvaceti minutách Radiožurnálu byl nově jmenovaný ministr zahraničí Tomáš Petříček z ČSSD.

V momentu, kdy Petříček usedal do ministerského křesla, musel čelit jinému příměru s loutkou. Tentokrát voděnou sociálním demokratem Miroslavem Pochem. Toho Miloš Zeman odmítal jmenovat a Andrej Babiš se ho de facto ani nepokoušel navrhnout.

Vzniklé provizorium bylo nakonec ukončeno instalací Tomáše Petříčka, blízkého spolupracovníka Miroslava Pocheho. Odtud ten příměr s loutkou.

Prosazuje-li nyní českou zahraniční politiku v souladu s členstvím země v Evropské unii a v NATO, nemusí být nutně něčí loutkou. Naopak může být kompetentním člověkem naplňujícím koncepci, na které se shodla vláda. K ní patří i postoj ke Krymu, který z pozice mezinárodního práva nemůže být součástí Ruska.

Kateřina Procházková: Konstruktivní Tomáš Petříček v Číně

Ministr zahraničí Tomáš Petříček se svým čínským protějškem Wang Im

Tento týden je bohatý na čínské události. Prezident Zeman se již posedmé setkal se svým „mladým přítelem“, generálním tajemníkem ÚV KS Číny Si Ťin-pchingem.

Tomáš Petříček to dal patřičně najevo i v momentu, kdy premiér neviděl nic špatného na tom, že na tomto Ruskem zabraném poloostrově pobýval jeho syn. Tím si nový ministr zahraničí nepřipsal kladné body ani u Andreje Babiše.

Není proto divu, že Miloš Zeman rozehrává hru, na jejímž konci by mohlo být odstranění Tomáš Petříčka z čela resortu zahraničí. Její úvod je založen na výroku prezidenta, že by premiérovi nebránil ve výměně žádného ministra. Přitom o rekonstrukci vlády se nejednalo a nejedná.

Petr Hartman

Zemanova slova tak mohou působit jako veřejný vzkaz ministrům, že mohou být vyměněni. Pochopitelně především ti, kteří nechtějí jako loutky vystupovat ve hře, nad kterou by rád udržel režii tandem Zeman - Babiš.

autor: Petr Hartman
Spustit audio