Ondřej Konrád: Krátká epizoda se soudružkou pandou

29. listopad 2018
Panda velká

„Čím se živí panda velká?“ - volá od křížovky matka podezřelého majitele zastavárny v Hřebejkově starším filmu Horem pádem.

Petr Hartman: Miloš Zeman oslavil konec druhé světové války v Číně

Miloš Zeman na návštěvě Pekingu

Prezident republiky Miloš Zeman se v letošním roce zaměřil na uctění památky obětí druhé světové války. Vzhledem k sedmdesátému výročí od jejího konce je to aktivita pochopitelná a měla by být i chvályhodná.

A syn střelhbitě a zvučně odpovídá: „Pandou malou!“ Jde samozřejmě o výborný vtip, slavná čínská panda je převážně vegetariánka a rozhodně neloví. Natož pak pandu malou, neboli červenou.

Té se v pražské ZOO daří už dlouho slušně. A tamní experti si zase už nemusí dělat hlavu s tím, jak případně zajistit optimální podmínky pro ono černobílé vzácné zvíře. 

Ředitel Bobek konstatoval, že o zapůjčení pandy, což mělo být zásadní, totiž nepožádal prezident Zeman svého protějškovitého přítele Si Ťin Pchinga, a tak byl projekt expozice zastaven. České děti si nadále budou muset pandu odříci, anebo se spokojit s plyšovou. Pokud ovšem nebude jedovatá, jak to u některých čínských hraček bývá.

Chlupatý symbol ve víru dění

A že to svého času byl kolem pandy u nás nějaký tanec! Roku 2015 s asijským savcem doširoka mával Andrej Babiš a jednu chvíli to vypadalo, že budou u nás dokonce dva exempláře: jeden v Čapím hnízdě a druhý v Praze.

Roman Joch: Česká politika a Čína, krteček a panda

Čína (ilustrační foto)

Čínská pandička vycenila na českého krtečka dračí zoubky. Či heraldicky přesněji řečeno čínský drak prostřednictvím velvyslankyně paní Ma vycenil na českého lva své dračí zoubky.

Pak se budoucí premiér ale přiklonil k variantě jaksi lidovější, že se totiž zasadí jen o pandu v Tróji. Jenže i když širší veřejnost na unikátního medvěda slyšela, poněkud se od něj odtáhla už další rok. Po legendárním pobytu hlavy čínského státu v Praze.

Která vyhlížela jak za Chruščova nebo Brežněva a k negativnímu dojmu silně přispěly záhadné čínské bojůvky mlátící české demonstranty. Což policie dělala, že nevidí. Ale zato viděla tibetské vlajky třeba v oknech filmové fakulty a dostavila se na ni s přáním, aby byly odstraněny, neb to čínské soudruhy ruší. Babišova pandí aktivita obezřele utichla.

Miloš Zeman sice vyhlašoval příchod mnohamiliardových investic znamenajících spoustu pracovních míst, ale čínská společnost CEFC s českým zástupcem Tvrdíkem zatím kupovala lukrativní nemovitosti nebo fotbalovou Slavii. To už akcie pandy vysloveně padaly dolů.

Nechte si ji!

Jiří Leschtina: Panda v tibetské vlajce?

Tibetská vlajka vlaje z pardubické radnice

Rekordní počet tibetských vlajek na českých radnicích, úřadech a školách – tak má podle zjištění České tiskové kanceláře proběhnout zítřejší připomenutí protičínského povstání v roce 1959, při kterém zahynulo přes osmdesát tisíc Tibeťanů.

Věci šly ovšem dál - čínský šéf CEFC, jehož si vzal český prezident za poradce, byl nedlouho poté doma jaksi odstraněn, jeho osud je stále neznámý. Stejně jako to, co si Číňané po zlikvidované CEFC u nás případně ponechají.

O investicích už raději skoro nemluví ani prezident. Byť se pořád tváří nadšeně z projektu Nové hedvábné stezky. Na kterou ale Západ pohlíží spíš jako na jednosměrku do Číny. A nikoli komunikaci pro vzájemné obchodní proudění.

Řada českých podnikatelů má pak výmluvné zkušenosti: když s něčím na čínský trh konečně prorazí, zanedlouho přijdou o licenci a kdosi tamní začne hned vyrábět jejich dokonale okopírovaný produkt. A tak dále.

Ondřej Konrád

Všechno dohromady to způsobilo značné ochlazení vůči chudáku pandě u nás, protože si lidé umí představit, jaká by u toho zase byla česko-čínská maškaráda.

A Andrej Babiš? Ten může být jen rád, že nemá v tom osudovém Čapím hnízdě ještě čínského medvěda. To by tak scházelo!

Spustit audio