Týden očima Petra Schwarze: Problémy nejen s cestami

7. březen 2020

Koronavir Covid-19 se dál šíří světem, rychle přibývají země, ze kterých je nákaza hlášena, a dorazil i do České republiky.

Vláda přikázala povinnou nejméně čtrnáctidenní karanténu pro každého z více než 16 tisíc našich občanů, kteří se v pátek nacházeli v Itálii, a kteří se budou ode dneška vracet. Itálie se stala největším ohniskem šíření nákazy, opatření tedy určitě má svou logiku, ještě větší by ji mělo, kdyby platilo i pro ty, kteří se vraceli třeba už včera. 

Čtěte také

Prezident Zeman se má nakonec přece jen vydat na summit do Číny. Ministr zahraničí Petříček, který to oznámil, předpokládá, že ale ještě bude také záležet na tom, jak se vyvine situace kolem šíření koronaviru v této zemi. Prezident v lednu oznámil, že na summit nepojede, protože Čína nesplnila své sliby ohledně investic, jestli dostal další sliby, není známo, Hrad nechce situaci jakkoli komentovat.

Čínský velvyslanec v Praze dal ale tento týden jasně najevo, jak to on a jeho země se zlepšováním vzájemných vztahů myslí – bez omluvy se nedostavil do Poslanecké sněmovny, kam byl pozván na jednání zahraničního výboru vysvětlit nedávný čínský výhružný dopis pro tehdejšího předsedu Senátu Jaroslava Kuberu kvůli cestě na Tchaj-wan.

Ať umíme lépe vybírat, kam a jak se vydáme

Čtěte také

Koronavirus se stal i důležitou součástí předvolebního boje ve Spojených státech. Demokraté nenechali jen tak ladem oblíbenou zbraň prezidenta Trumpa, tedy vyvolávání strachu mezi voliči, a Trumpa obviňují, že svou politikou může způsobit v zemi epidemii. Munici mají, Trump totiž omezoval rozpočet institucím, které jsou pro boj s nákazou důležité.

Bílý dům přiznal, že pokud se nemoc rozšíří na obě pobřeží země, nemá dost testovacích souprav pro zjištění nákazy a slíbenou dodávku není vláda schopná včas zajistit. Trump na oplátku riziko nákazy zlehčuje, nazval ji „korona chřipkou“ a tvrdil, že na ni umírá mnohem menší procento nakažených, než je 3 a půl procenta oficiálně uváděných Světovou zdravotnickou organizací.

Podle Trumpa je to lživý údaj, on prý má „tušení“, že to není ani procento. Jeden z předních zdravotnických expertů byl pak dosti zaskočen, když musel prezidentovi vysvětlovat, že na koronavir bude těžko účinkovat i opravdu dobrá vakcína proti chřipce.

Čtěte také

Parlamentní volby na Slovensku přesvědčivě vyhrálo hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igora Matoviče, jehož hvězda vystoupala k výšinám až razantním závěrem předvolební kampaně. První náznak programu toto hnutí představilo až měsíc před volbami, sestával z 11 otázek voličům, v podstatě na to, jestli by opravdu chtěli nabízené dárky. Ve stopadesátičlenné Národní radě bude mít OĽANO 53 poslanců, přitom má oficiálně 45 členů a ještě nedávno mělo členy celkem čtyři.

Koalici chce Matovič vytvořit s hnutím Sme rodina – Boris Kollár, jehož šéf se zviditelnil hlavně v bulváru už tím, že má deset dětí s devíti ženami a kromě nich prokázané dřívější styky se špičkami mafie, dále se stranou Svoboda a solidarita Richarda Sulíka a možná i se stranou Pro lidi bývalého prezidenta Kisky, Kollár ale získal víc hlasů i poslanců, takže v případě nesouladu by měl před Kiskovým uskupením přednost.

Poté, co dostal od prezidentky Čaputové pověření sestavit vládu, už přišel Matovič s prvním pozoruhodným návrhem – chce vytvořit vládní fond podporující práci investigativních novinářů, aby ti dohlíželi, jak se nakládá s veřejnými zdroji. Šéfové nejvýznamnějších médií zabývajících se investigativní žurnalistikou nabídku odmítli s tím, že nezávislost je pro ně důležitější a bude jim stačit, když jim vláda zajistí bezpečnost, nebude je urážet a nebude jim bránit v práci.

Petr Schwarz

Server Politiko zveřejnil interní pokyny z redakcí maďarských státních médií, podle kterých si musí redaktoři dopředu vyžádat povolení, aby směli začít psát o švédské ekologické aktivistce Gretě Thunbergové.

Nevyčíslitelnou škodu způsobil a velký vztek místních vyvolal chilský občan žijící na Velikonočním ostrově, který svým off-roadem naboural do jedné z tajemných soch Moai a nenávratně ji poničil. Nezodpovědný řidič byl zatčen a obviněn z poškození národní památky. Ať umíme lépe vybírat, kam a jak se vydáme, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio