Kamila Pešeková: Předvolební sliby Igora Matoviče a povolební matematika

5. březen 2020

Z euforie po volebním vítězství se zpátky do politické reality dostává předseda slovenské strany Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič.

Prezidentka Zuzana Čaputová ho jako šéfa strany, která vyhrála nedávné parlamentní volby, pověřila sestavením vlády.

Čtěte také

Koalici by mohly vytvořit tři nebo čtyři strany. Ve hře jsou strana Sloboda a solidarita a strana Za ľudí, kterou založil bývalý prezident Andrej Kiska. Jako problém se jeví čtvrtý potenciální partner, strana Sme rodina podnikatele Borise Kollára.

Ne že by Boris Kollár nechtěl do vlády. Ale v koalici si ho nepřeje mít právě Kiska. Jako důvod bývalý prezident uvádí, že Kollár měl mít v minulosti kontakty na šéfa bratislavského podsvětí Petra Steinhübela. A pokud má patřit k hlavním prioritám vznikající slovenské vlády boj proti korupci v zemi, Kollár by v ní neměl mít místo.

Jenže pravděpodobný budoucí premiér Matovič poukazuje na jinou věc, a to na povolební matematiku. Bez Kollára by měla vláda jen 78 poslanců, tedy jen tři křesla nad parlamentní většinu a to je hodně těsné.

Raději s Kollárem než s Kiskou

Stačí například, aby dva vládní poslanci vypověděli poslušnost, případně přešli na stranu opozice, a už by to mohlo ohrozit celý Matovičův vládní projekt. Kollárových 17 hlasů by proto bylo vítaným rozšířením a zvýšila by se tím pravděpodobnost, že vláda vydrží.

Čtěte také

Matovič by tím navíc získal i ústavní většinu, kterou podle svých slov potřebuje, aby zahájil očistu justičního aparátu v zemi. Chce zavést povinné prověrky pro soudce, které by měly odhalit jejich případné napojení na kriminální struktury, tak jak se to v některých případech ukázalo v souvislosti s podnikatelem Marianem Kočnerem. Ten byl v minulosti hybatelem slovenského politického zákulisí a policie ho viní mimo jiné i z objednání vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka, která před dvěma lety otřásla Slovenskem.

Pokud by Matovič trval na spolupráci s Kollárem – mimochodem otcem deseti dětí, které má s devíti ženami – musel by se vyrovnat s jeho velkolepými předvolebními sliby. Které budou stěží financovatelné z rozpočtu, jako například masívní výstavba nájemního bydlení v režii státu a garantované státní nájmy nebo i státem řízené pronajímání osobních aut.

Kamila Pešeková

Igor Matovič už oznámil, že vzhledem ke koaličním výpočtům vytvoří vládu raději s Kollárem než s Kiskou. Jednoduše proto, že tak získá koalici s větším počtem poslanců. Bývalý prezident tak ví, že není první volbou. Zároveň že lidé ho volili kvůli tomu, aby něco změnil ve vládě. V opozici vedle zhrzeného SMERu a všeho schopných fašistů by se ale ztratil.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio