Kamila Pešeková: Igor Matovič. Ten, který porazil Roberta Fica

1. březen 2020

Poslední budou první a první budou poslední – tak nějak to stojí v Bibli. O tom, že to někdy může platit i v politice, se mohl přesvědčit předseda strany, která je jasným vítězem slovenských parlamentních voleb: Igor Matovič. 

Předseda hnutí OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽaNO) totiž kandidoval na posledním 150. místě. Nakonec dostal nejvíc preferenčních hlasů a podtrhl tak celkový triumf své politické strany.

Čtěte také

Sobotní volby do Národní rady SR byly prvními parlamentními volbami od vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky z února 2018. Od této tragické události se na Slovensku neustále mluvilo o tom, ze země potřebuje zásadní změnu. Změnu v politice, která by následně dokázala proměnit i celou společnost.

Jejím symbolem se teď stal Igor Matovič. Svůj dosavadní politický život postavil na kritice korupce v zemi, prorůstání politiky a byznysu a svévole úřadů vůči běžným občanům. V uplynulé kampani několikrát zdůraznil, že chce být obhájcem pěti milionů Slováků, nikoli jenom horních deseti tisíc. Dělal to způsobem, který je možné označit jako aktivistický v pravém slova smyslu.

Probudit spícího draka

Byl to on, který navštívil francouzské Cannes, aby natočil na video vilu jednoho z klíčových mužů vládní strany SMER, ministra Jána Počiatka. Matovič také pravidelně pořádal demonstrace před rezidenčním bydlením Bonaparte v centru Bratislavy, které patří jednomu z podporovatelů SMERu podnikateli Ladislavu Bašternákovi. Ten byl odsouzen za daňové podvody.

Čtěte také

A byl to opět Matovič, který neváhal narušit tiskovou konferenci SMERu, aby upozornil na její pochybné financování. Tiskovka SMERu musela být poté předčasně ukončena.

I když Matovič působí v politice jako poslanec už od roku 2010, teprve teď přišla jeho velká chvíle, kdy se mu podařilo přesvědčit víc voličů než všichni ostatní. Je si toho vědom, v jedné z prvních povolebních reakcí prohlásil, že se mu podařilo probudit „spícího draka“ v podobě voličů, kteří v minulosti přestali chodit k volbám, protože nevěřili, že jejich hlas může něco změnit.

Kamila Pešeková

Jednoho vítězství už Igor Matovič dosáhl. Teď bude usilovat o další, když bude muset sestavit příští vládu. Pro něj osobně to bude znamenat, že musí přejít na pomyslnou druhou stranu barikády – od líbivého aktivismu v ulicích a před vilami papalášů k věcné a namáhavé politické práci ve vládě.  

Seznamte se: Igor Matovič. Ten, který porazil stranu SMER a jejího dlouholetého lídra Roberta Fica.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Související