Slováci chtějí změnu politiky, ale zdá se, že nevědí jakou přesně, říká slovenský novinář Korda

Už tuhle sobotu rozhodnou Slováci o tom, zda dokončí politickou proměnu své země a jestli po mnoha letech pošlou do opozice stranu Smer Roberta Fica. Rozhodovat budou ale také o tom, kolik hlasů ve volbách získá extremistická lidová strana Naše Slovensko Mariána Kotleby. Podle reportéra časopisu Týždeň je zatím atmosféra mezi lidmi normální, mezi politiky je to ale jinak.

„Robert Fico a jeden z jeho koaličních partnerů na mimořádném zasedání parlamentu rozhodli, že nečekaně přijmou takzvaný třináctý důchod, zruší dálniční známky a Istanbulskou úmluvu. To je úplně jasný populistický krok ve snaze vyhnout se volební katastrofě,“ říká Eugen Korda v rozhovoru s Marií Bastlovou. 

Čtěte také

Je to podle něj ale spíš jen zoufalý pokus zvrátit nepříznivé preference Smeru. „Strana je bez života a v kampani nějak výrazně nefunguje, kromě videí na Facebooku nemá žádný politický program.“

Korda upozorňuje, že Smer zaznamenal v posledních týdnech další výrazný propad preferencí, který neustále pokračuje.

Robert Fico končí v politice a Smer na určitou dobu také, předpovídá Eugen Korda a vysvětluje, že někdejší nejsilnější strana má také téměř nulový koaliční potenciál. Pád Smeru nezachránila ani obměna v premiérském křesle, když Fica nahradil Peter Pellegrini.

Jaká témata Slováky zajímají nejvíce?

Vedle ekonomiky, která voliče zajímá vždycky, jsou klíčovými tématy těchto voleb především bezpečnost a spravedlnost, zatímco zahraničněpolitické otázky nehrají v podstatě žádnou úlohu, tvrdí Eugen Korda.

„To jak se na Slovensku každý den otevírají nové kauzy všelijakých mafiánů, kteří byli přes soudce a prokurátory napojení na Smer a jiné vládní strany, je také klíčové,“ doplňuje.

Šanci má OLaNO i Kiska

Podle posledních průzkumů veřejného mínění dosahuje na druhé místo hnutí OLaNO a má šanci celé volby vyhrát. „Igor Matovič dal včera takovým zvláštním způsobem veřejnosti najevo, že by mohl být premiérem právě on,“ všímá si Eugen Korda. Otázkou ale zůstává, jestli by byl schopný poskládat v parlamentu vládní většinu.

Čtěte také

„Nikdo neví, kolik stran se tam dostane. Minimálně dvě jsou v zóně ohrožení,“ uvažuje. Ale jestli dostane pověření sestavit vládu, tak bude mít s kým. Lídři ostatních stran jsou na to připraveni.“

Strana Za ľudí bývalého prezidenta Andreje Kisky a koalice PS-Spolu mají šanci na zhruba stejný výsledek. Jak se ale zachovají po volbách? „Myslím si, že tam žádný zásadní konflikt nehrozí. Problém Andreje Kisky spočívá v tom, že po diskreditační kampani preference jeho strany klesly, ale ta kampaň proti němu je velmi intenzivní,“ vysvětluje slovenský novinář.

autoři: Marie Bastlová , vla
Spustit audio

Související