Petr Hartman: Koronavirus zasáhl českou politiku

3. březen 2020

Šíření koronaviru nezná hranic, proto není překvapením, že tento bacil zasáhl i českou politiku.

Přitom nikdo z politiků neskončil v izolaci ani nebyl umístěn na infekční kliniku. Obávaný virus se zatím neusadil v jejich tělech, ale v myslích.

Čtěte také

Výsledkem je horečná aktivita premiéra a ministrů, kteří se snaží opakovaně přesvědčit veřejnost o tom, že mají situaci pod kontrolou. Opozice je za to kritizuje v médiích nebo při jednání ve sněmovně. Zkrátka bylo jen otázkou času, kdy se v Česku objeví první infikovaní a kdy se z této záležitosti stane příležitost k politickému střetu. Ten má zatím mírný průběh, podobně jako nemoc u lidí, kteří se v zemi v tuto chvíli léčí.

Míra nebezpečí

Přece jenom jde ale o zdraví a to je záležitost mimořádně citlivá. Vláda tedy nemůže nebezpečí masivního rozšíření infekce ignorovat. Proto vyhlašuje různá opatření. Čím více mluví, tím více riskuje, že bude kritizována. Konkrétně za to, že ne všechno, co bylo vyřčeno, odpovídá realitě. Ať už jde o detailní informování lékařů, regionálních politiků, úředníků, ředitelů škol a podobně. Ti se občas složitě pídí po tom, jak se mají v konkrétní situaci zachovat.

Čtěte také

Rovněž se ukazuje, že zásobování zdravotnických zařízení má k optimálnímu stavu daleko. Týká se to například různých roušek a respirátorů. Svědčí o tom apel premiéra, aby lidé zbytečně nenakupovali zmiňované pomůcky, protože je potřebují lékaři. Je zvláštní, že se k nim ochranné prostředky nedostanou v dostatečném množství, a končí v rukou spekulantů. Vyvolává to dojem, že vláda nemá tuto věc zcela pod kontrolou. A to může přispívat k růstu nervozity.

Kvalita, nebo kvantita

Tu by mohly mírnit kvalitní informace. O jejich kvantitu se už delší dobu starají ve spolupráci s politiky média. O kvalitu by se měli přičinit především odborníci. Nevypadá to na to, že by se jejich myšlenky k politikům vždy dostaly. Alespoň některé jejich výroky pronášené v médiích nebo na různých tiskových konferencích tomu ne vždy odpovídaly.

Zkrátka politici to mají v tuto chvíli poměrně složité. Musí krotit pokušení sbírat na strachu z koronaviru body u voličů. To ale neznamená, že se o to nepokoušejí. Nemohou si však dovolit příliš šířit paniku. Zároveň nesmí vyvolat zdání, že situaci podceňují. Výsledkem je téměř každodenní hlášení o počtu nakažených a testovaných, kterým zásobují veřejnost.

Petr Hartman

Tu může částečně uklidnit skutečnost, že hygienici, zdravotníci a další odborníci odvádějí profesionální práci. Úkolem politiků by mělo být příliš jim ji nekomplikovat a v ideálním případě ji usnadňovat. Kéž by tomu tak v boji s koronavirem v Česku skutečně bylo.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Související