Týden očima Petra Schwarze: Předvánoční doufání v rytmu rapu

22. prosinec 2018

Poslanecká sněmovna schválila a prezident podepsal státní rozpočet na příští rok se schodkem 40 miliard korun, hlavně že ještě máme co projíst.

Petr Hartman: Státní rozpočet a konec světa

Zleva ministryně financí Alena Schillerová, premiér Andrej Babiš a předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek

Konec světa se neblíží, proto Česká republika nebude příští rok hospodařit s dobrým státním rozpočtem. Právě zmiňovanou katastrofou podmínil Miroslav Kalousek svůj pozitivní pohled na navrhované výdaje a příjmy státu.

Doufejme, že se podaří alespoň udržet plánovaný více než tříprocentní ekonomický růst navzdory celosvětovým obavám z hospodářské recese a také navzdory stále pravděpodobnější možnosti tvrdého brexitu, který by se nás podle analýz také těžce dotkl.

Do odchodu Velké Británie z Evropské unie totiž zbývá pouhých sto dnů a premiérka Mayová stále nemá v ruce nic, co by jí britský parlament byl ochoten odmávat.

Doufání se vůbec stává v řízení našeho státu jakousi nutností. Doufal také ministr dopravy Ťok a jeho úřad, že na Vysočině nenapadne do 16. prosince moc sněhu, a ono napadlo. Mezi jiným touto marnou nadějí totiž ministr vysvětloval nedávný brutální kolaps na dálnici D1, hlavně opoziční poslanci, ale i ČSSD, chtěli slyšet trochu víc a po tři dny se snažili projednávání tohoto tématu prosadit na pořad Poslanecké sněmovny.

Jan Vávra: Utrácet peníze na dopravu

Na opravovaném úseku D1 mezi Humpolcem na 90. kilometru a Větrným Jeníkovem na 104. kilometru ve středu začaly práce na rozšíření dálnice

Nedávný dopravní kolaps na již proslulé dálnici D 1 předvedl důsledky zvráceného způsobu, jakým jsou u nás používány státní a evropské peníze na opravu nebo budování dopravní infrastruktury.

Poprvé tomu zabránilo vetem hnutí ANO a předvedlo tak, že obstruovat nemusí jen opozice, podruhé nějak nezbyl čas po dlouhém projednávání předchozího bodu a potřetí se debata o kolapsu nekonala s poukazem na velké důlní neštěstí v nyní státním černouhelném dole ČSM ve Stonavě, kde následkem výbuchu metanu zahynulo 13 horníků. Mimochodem, Německo tento týden svůj vůbec poslední černouhelný důl definitivně zavřelo.

Valné shromáždění OSN schválilo dva důležité pakty, proti globálnímu paktu o migraci bylo pouze pět zemí, Spojené státy, České republika, Maďarsko, Polsko a Izrael, proti paktu u uprchlících byly pouze Spojené státy a Maďarsko. Premiér Babiš byl stejně jako jeho současný evropský souputník maďarský premiér Orbán proti tomuto paktu, sociální demokracie ho ale nakonec na vládě přesvědčila, aby změnil názor.

Požehnané vánoční svátky

Lucie Priknerová: USA se stahují ze Sýrie, poučení z Iráku nestačilo

Americká armáda v Sýrii

Prezident Donald Trump nařídil stažení amerických vojsk ze Sýrie a s přehnaným sebevědomím prohlásil, že USA v Sýrii zvítězily nad hnutím Islámský stát.

Snad nebude Babiš Orbána následovat ve všech jeho nápadech, v Maďarsku se v těchto týdnech bouřlivě demonstruje kvůli novému zákonu, přezdívanému „otrokářský“, podle kterého mohou zaměstnanci odpracovat až 400 hodin přesčasů ročně, to je při osmihodinové pracovní době 50 dnů, tedy deset týdnů, a tyto přesčasy může zaměstnavatel nahrazovat či proplácet v horizontu až tří let. Nic moc vzor.

Americký prezident Trump hrozí, že ochromí činnost své vlastní vlády, pokud mu Kongres neodsouhlasí v přepočtu téměř 150 miliard korun na stavbu zdi na hranicích s Mexikem. Pracovat v Trumpově vládním týmu ostatně není moc dlouhodobá záležitost, jeho členové se točí jak na orloji.

Tento týden oznámil odchod ještě nedávný Trumpův oblíbenec, ministr obrany Mattis, který nesouhlasil s Trumpovými postoji vůči spojencům USA, a poslední kapkou k jeho odchodu bylo Trumpem jen pár hodin před tím oznámené stažení americké armády ze Sýrie.

Libor Dvořák: Rusko má možná zbraně, jaké nemá nikdo na světě, uvedl Putin

Vladimir Putin

Tři hodiny 43 minuty, tak dlouhá byla letošní bilanční mezinárodní tisková konference ruského prezidenta Putina.

Američané tam nechávají napospas Turkům své nejlepší spojence v boji proti terorismu Kurdy, navíc na jejich stažení tvrdě tlačí Rusko, považující Sýrii za svůj velmocenský píseček.

Ostatně podle nového průzkumu veřejného mínění celé dvě třetiny Rusů litují rozpadu Sovětského svazu a jejich počet stále roste. Postrádají hlavně jednotný hospodářský systém, tedy plánované hospodářství a také jim chybí, že Rusko podle nich už není taková velmoc. Vzhledem k síle Ruska se to dá stěží přeložit jinak, než že jim chybí, že už Rusko neovládá tolik jiných národů.

Mimochodem, to je nebezpečnější, než celá Putinova zahraniční politika včetně masivní špionáže, ovlivňování veřejného mínění a voleb v jiných zemích a jaderných hrozeb. Putin ostatně toho musí zvládnout opravdu mnoho, čerstvě přišel s požadavkem, aby ruské úřady přišly na způsob, jak kontrolovat a řídit alternativní směry populární hudby, hlavně rap, jestliže tedy, jak řekl, to není možné zastavit.

Petr Schwarz

To je ostatně stará písnička, kterou dobře známe z doby, kdy tu komunisté zaštítěni velkým Sovětským svazem vládli. To už je z posledního adventního týdne vše, krásné a požehnané vánoční svátky přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Související