Libor Dvořák: Rusko má možná zbraně, jaké nemá nikdo na světě, uvedl Putin

20. prosinec 2018

Tři hodiny 43 minuty, tak dlouhá byla letošní bilanční mezinárodní tisková konference ruského prezidenta Putina.

Ten během ní odpověděl celkem 53 novinářům na 68 otázek. A ještě jedno číslo: na tuto tiskovku se akreditovalo rekordních 1702 domácích a zahraničních novinářů.

Alexandr Mitrofanov: Putin může za všechno, myslí si více než polovina Rusů

Vladimir Putin

Z Ruska přicházejí stále nové informace o zhoršování nálady lidí. Dnes už nejde o střední vrstvu, která se stala hlavním aktérem velkých demonstrací především v Moskvě před sedmi lety.

Základní agendu stanovil – ostatně jako obvykle – Vladimir Vladimirovič sám: začal totiž povzbudivými ekonomickými a také demografickými čísly.

Podle jeho informačních zdrojů rostla ruská ekonomika v posledních dvou letech skoro o 2 procenta, nezaměstnanost nepřekračuje 5 procent a jen za poslední rok se průměrný věk Rusů zvýšil o plné dva měsíce. Také inflace prý zatím zůstává v přijatelných mezích.

Hned první dotaz tedy přišel s poněkud jinými statistikami, s nimiž operuje známý opatrně opoziční ekonom a bývalý ruský ministr financí Alexej Kudrin, podle nějž ruská ekonomika v posledních letech neroste ani o celé procento a pohybuje se spíše v pásmu stagnace. Prezident na to odpověděl, že jde patrně o různou metodiku získávání těchto dat.

Světové jaderné nebezpečí

Důležitým tématem byl samozřejmě rusko-ukrajinský konflikt, který na sebe před pár týdny znovu výrazně upozornil konfliktem na černomořské straně Kerčské úžiny.

Putin zkouší, co si může dovolit. Možná je to příprava další agrese, míní europoslanec Svoboda

Vladimir Putin

Ukrajinský parlament nakonec po dlouhé a vzrušené debatě schválil výnos prezidenta Petro Porošenka o vyhlášení výjimečného stavu. Bude 30denní, platit začne ve středu 28. listopadu (08:00 SEČ) a potrvá do 27. prosince.

Když byl Vladimir Putin tázán na osud 24 ukrajinských námořníků, nyní internovaných v moskevské vazební věznici Lefortovo, stereotypně odpověděl, že pro ně nemůže nic udělat, protože jejich osud je plně v rukou nezávislého soudu.

Celý incident opět označil za provokaci ukrajinské strany, jejímž smyslem bylo zvýšit předvolební preference současného ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, který se na konci března bude o nejvyšší funkci v zemi ucházet znovu.

K ukrajinskému tématu Putin ještě poznamenal, že krizi zbraněmi vyřešit nelze a že světlo na konci tunelu můžeme očekávat až v situaci, kdy v Kyjevě u moci nebude otevřeně rusofobní režim.

Ondřej Soukup: Rusko, prezident Putin a jaderná hrozba

Ondřej Soukup

Vladimir Putin žertuje, že pokud někdo na Rusko zaútočí jadernými zbraněmi, tak Rusové zemřou jako mučedníci, zatímco ostatní prostě zdechnou. Je úplně jedno, že humor ruského prezidenta je diplomaticky řečeno důstojnický. Podstatné je, že za 30 let let jsme se dostali od popisu hrůz jaderné války k žertíkům, které by obstály v prvním pololetí osmé třídy. A tu smlouvu o likvidaci raket krátkého a středního doletu minulý týden USA vypověděly. To opravdu velká legrace není.

Na přetřes přirozeně přišlo i možné nové světové jaderné nebezpečí. Tady Putin prohlásil, že to přirozeně existuje, ale že on osobně doufá v dostatek chladných a uvážlivých hlav, které něčemu podobnému zabrání.

Pokud jde o původně sovětsko-americkou smlouvu o likvidaci raket krátkého a středního doletu z roku 1987, již americký prezident Donald Trump hodlá vypovědět, Putin přirozeně poznamenal, že takovéto úmluvy by se měly respektovat, ale zároveň připustil, že vhodná by možná byla smlouva nová, zohledňující nové globální reálie.

Libor Dvořák

Na tomto místě taky akcentoval, že současné Rusko možná vlastní zbraňové systémy, které nikdo jiný na světě nemá, ale že jeho země neusiluje o převahu, nýbrž jen a jen o paritu. A tak dále, a tak podobně.

A co říci závěrem? Pokud od celkově 14. podobné Putinovy tiskové konference někdo očekával něco epochálního, nedočkal se.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.