Alexandr Mitrofanov: Putin může za všechno, myslí si více než polovina Rusů

23. listopad 2018
Vladimir Putin

Z Ruska přicházejí stále nové informace o zhoršování nálady lidí. Dnes už nejde o střední vrstvu, která se stala hlavním aktérem velkých demonstrací především v Moskvě před sedmi lety.

Tuto sociální skupinu se prezidentu Vladimiru Putinovi podařilo utlumit.

Alexandr Mitrofanov: Rusové cítí sociální napětí a netroufnou si plánovat budoucnost

00583955.jpeg

V Rusku začínají být populární sociologické průzkumy a názory sociologů a politologů víc než kdykoli v předchozích letech. Lze to vysvětlit všeobecně sdíleným pocitem, že země vstupuje do období nestability, přičemž vývoj a finále tohoto procesu nejsou široké veřejnosti vůbec jasné.

V současné době se zvedá naštvanost, která nepochází z tenké vrstvy městské střední třídy, ale z nejchudších mas, které tvoří většinu.

Experti prezidentské Akademie národního hospodářství a státní služby před několika dny zveřejnili výsledky průzkumu sociálně ekonomické situace a nálad obyvatelstva. Dospěli k závěru, že více než 70 procent Rusů musí šetřit a životní úroveň 22 procent je tak nízká, že nemají ani na všechny základní potraviny.

Zároveň tato chudá většina ví prostřednictvím médií, která ukazují luxusní život bohaté špičky, že ve stejné zemi žijí úplně jinak situovaní občané. Věrchuška, do níž patří obvykle i vysocí státní úředníci, přitom svým chováním často přilévá olej do ohně.

Ruský prezident má starosti

Šéfka mládežnické politiky ve Sverdlovské oblastní vládě Olga Glackichová nedávno pobouřila veřejnost slovy, která adresovala mladým lidem: „Stát vám zásadně nic nedluží. Dluží vám jedině vaši rodiče, kteří vás porodili. Stát je k tomu nenutil.“ O funkci záhy přišla.

Alexandr Mitrofanov: Rusové proti státní moci. Čerstvé případy

Alexej Navalnyj u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku

Před čtrnácti dny jsem v této rubrice popisoval případ nezávislého ruského časopisu The New Times, který dostal likvidační pokutu ve výši 22 250 000 rublů.

Stejně tak rychle letěla jiná vysoká státní úřednice. Ministryně práce Saratovské oblastní vlády Natálie Sokolovová prohlásila, že občan si musí vystačit se 3,5 tisícem rublů měsíčně pro naplnění „základních fyziologických potřeb“.

Komunistický poslanec Nikolaj Bondarenko jí navrhl experiment, že oba zkusí z této částky vyžít. Sokolovová to odmítla, že je to pod důstojnost její funkce. Pak v ní musela skončit.

Bondarenko ale měsíc žil za tyto peníze a jedl jenom vejce, brambory, cibuli, kuřecí polévku a karamelky. Výsledkem byl, jak uvedl, „hlad, úpadek sil, roztržitost, podrážděnost“. Navrhl zvýšení hodnoty spotřebního koše ze 3,5 tisíce na 10 tisíc rublů.

Alexandr Mitrofanov: Putin Rusům vzkázal, že by se po jaderné válce ocitli v ráji

Vladimir Putin

Vědci Michail Dmitrijev a Sergej Bělanovskij v březnu 2011 předpověděli protesty proti Vladimiru Putinovi, které propukly za dalších pár měsíců.

Okamžitě na něj vystartovala senátorka a členka generální rady vládního Jednotného Ruska Jekatěrina Lachovová: „Lidé, kteří prošli válkou, zažili hrůzy a hlad, snad měli nějaký spotřební koš? Přežívali, jak uměli. Přitom když tím vším prošli, stali se tak rozumní, mají tak skvělou hlavu! Co když jsou tou příčinou právě stresy a strádání?“ 

Agentura Levada Centr dělá pravidelné průzkumy veřejného mínění, v nichž klade otázku, do jaké míry odpovídá za všechno, co se děje v zemi, včetně všech problémů, osobně Putin. Říjnový průzkum ukázal rekordní hodnotu. Respondenti v zatím nevídaném množství řekli, že Putin může za všechno.

Alexandr Mitrofanov

Že za to může jen Putin odpovědělo 61 procent a dalších 22 procent se domnívalo, že za to může částečně. Vysvětlení, že car je hodný, ale bojaři jsou zlí, dopřálo sluchu jen 10 procent dotázaných, kteří si myslí, že Putin je v pořádku, ale úředníci jsou zloduchové. Dalších 6 procent to svedlo na mezinárodní situaci.

Ruský prezident má evidentně starosti.

Autor je komentátorem deníku Právo

Spustit audio