Týden očima Petra Schwarze: Kdo pozdě chodí

13. říjen 2018

Dnes je ještě do dvou odpoledne možné volit v druhém kole senátora, a to ve třetině obvodů kromě dvou, kde již v prvním kole zvítězili Jiří Čunek a Jiří Drahoš.

Takže koho se to týká a u voleb ještě nebyl – hraje se o to, která parta Senát ovládne, a opravdu to není jedno, ať si kdo chce co chce říká o tom, že horní sněmovnu nepotřebujeme. Potřebujeme.

Ondřej Konrád: Brno z nohou na hlavě

Zleva hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek, poslanec Pavel Staněk, primátor Brna Petr Vokřál a jeho náměstek Richard Mrázek

„Divím se Pirátům, kteří deklarují, že chtějí dělat konzistentní politiku, u těch ostatních stran jde o tradiční podrazáctví“. Komentoval eskymácký obrat na magistrátu v druhém největším městě Andrej Babiš.

V komunálních volbách se Andrej Babiš poučil, že nemůže jen vyhrávat, v Praze skončilo jeho hnutí ANO až páté. V ostatních velkých městech sice ANO nejvíce hlasů získalo, ale třeba v Brně mu to stačit nebude - koalice tam nakonec vznikla bez jeho účasti, jiní byli prostě rychlejší.

Babiš to označil za „megapodraz“ a varoval, že doplněním zástupců Pirátů a KDU-ČSL se k moci dostanou kmotři ODS a ČSSD z doby opoziční smlouvy. Přestože má Babiš v tomto případě zřejmě dost pravdu, moc to nevysvětluje, proč tedy jeho hnutí se stejnými kmotry chtělo koalici také.

Rusko poslalo syrské vládě moderní protivzdušné rakety S-300 a podle agentury TASS to bylo zadarmo. Trochu paradoxní dar armádě, která nedávno Rusům omylem sestřelila letadlo, když si ho spletla s izraelskou stíhačkou. Dar s nadějí, že se příště Syřani nespletou.

Ať nám smích nezmrzne na rtech

Libor Dvořák: Kosmonautika, součást ruské státní prestiže. Teď trpí víc, než je Putinovi příjemné

Start lodě Sojuz MS-10

Čtvrteční start lodě Sojuz MS-10 se dvěma novými členy posádky Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) se kvůli selhání jednoho motoru druhého stupně nosné rakety Sojuz-FG nezdařil.

Ale ruské vedení v poslední době jde z problému do problému. Prezidentu Putinovi spadla popularita už na 39 procent, ve čtvrtek havarovala po startu kosmická loď Sojuz, což také prestiži ruské techniky moc nepomohlo, ukrajinská pravoslavná církev se po dlouhé snaze osamostatnila od podřízenosti Moskvě, a průšvih vojenské rozvědky GRU nebere konce.

Na veřejnost se dostala jména více než 300 jejích možných agentů a už je zřejmě známé i jméno druhého z útočníků na dvojitého agenta Skripala, je jím podle všeho důstojník GRU lékař Miškin. A Vladimir Putin má opravdu špatnou paměť na obličeje, protože stejně jako druhého z pravděpodobných útočníků Čepigu i Miškina osobně vyznamenával.

Jan Fingerland: Chášakdží uškodí Saúdům nejvíc až po smrti

Džamál Chášakdží

Zmizení kritika saúdského režimu Chášakdžího je zdánlivě záležitostí jednoho člověka, nebo nanejvýš jednoho státu. To je ovšem omyl.

Tento týden se ale pozornost obrátila hlavně k tajným službám Saúdské Arábie. Kritik tamního režimu, v exilu žijící novinář Chášakdží zmizel při návštěvě saudskoarabského konzulátu v Istanbulu, kam si přišel vyřídit papíry ke svatbě a podle vysoce postaveného tureckého zdroje listu The New York Times ho tam saúdskoarabští agenti zavraždili.

Do Istanbulu jich mělo přiletět patnáct a Turci tvrdí, že mají zvukovou nahrávku vraždu dokazující. Pokud se vše potvrdí, nemůže jeden ze dvou největších amerických spojenců v regionu počítat s přízní světové veřejnosti. Jen si může podat ruce třeba se severní Koreou.

Skartovaný obraz Dívka s balonkem od Banksyho

V Česku opět strašil had, po uniklé mambě minulý týden v Praze tentokrát neznámý plaz zachycený na kamerách na několik dní vyklidil hypermarket v Opavě. Nakonec se z něj vyklubala neškodná užovka, kterou chytili, když zrovna byla na cestě z vinotéky do trafiky. Zřejmě uměla žít.

Petr Schwarz

Stejně jako ptáci v americké Minnesotě, kteří se ze zkvašených plodů opili a dělali neplechu, nejvíce prý ti mladí a nezkušení. Jeden z nejoriginálnějších žertíků v historii umění připravil slavný Banksy, legenda streetartu, která stále dokáže skrývat svou totožnost. Poté, co byl Banksyho obraz vydražen v Londýně za milion liber, plátno do půlky sjelo skartovačkou skrytou v rámu a nechalo přihlížející zírat s otevřenou pusou.

Ať nám smích nezmrzne na rtech, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.