Libor Dvořák: Kosmonautika, součást ruské státní prestiže. Teď trpí víc, než je Putinovi příjemné

12. říjen 2018

Čtvrteční start lodě Sojuz MS-10 se dvěma novými členy posádky Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) se kvůli selhání jednoho motoru druhého stupně nosné rakety Sojuz-FG nezdařil.

Záchranný systém loď úspěšně navedl na nouzové přistání v Kazachstánu. Posádka – ruský kosmonaut Alexej Ovčinin a americký astronaut Nick Hague – je zřejmě v pořádku.

Ondřej Neff: Čekání na díru do hlavy

Ruská kosmická loď Sojuz (nalevo) a loď Progress (napravo) umístěné na Mezinárodní vesmírné stanici

Srdce mi zaplesalo, je tu něco, co jsem opravdu nečekal: zločin na oběžné dráze! Stručně připomenu, co víme ze zpravodajství.

Havárii nosné rakety způsobila podle ruské kosmické agentury Roskosmos „neobvyklá událost“, kdy selhal jeden z motorů druhého stupně. Následně se automaticky aktivoval záchranný systém, díky němuž se Sojuz MS-10 po balistické dráze vrátil na Zemi.

Oba kosmonauty po nouzovém přistání rychle vyhledaly záchranné týmy. Lékaři, kteří je hned prohlédli, jejich stav označili za uspokojivý, ale podle nejmenovaného zdroje agentury TASS z kosmodromu Bajkonur „úplně dobrý není“. V čem by měl problém spočívat, ovšem tento zdroj neupřesnil. Faktem je, že nouzově přistávající posádka musela snášet přetížení 6 G.

Jak oznámil místopředseda ruské vlády Jurij Borisov, bezprostředním důsledkem této mimořádné události je, že zatím se pozastavují všechny pilotované lety, vynášené raketami Sojuz FG, dokud všechny nebudou řádně zkontrolovány. Podle Roskosmosu jich Rusko má „ještě několik“. Posádka MKS prý není nijak ohrožena, ale zatím není jasné, kdy se bude moci vrátit.

Procento ruských kosmických lapsů

Co to všechno bude pro mezinárodní a zejména ruskou kosmonautiku znamenat?

Jak říká odborník z České komsické kanceláře Michal Václavík, „mezinárodní důvěra v ruskou kosmickou techniku v posledních letech klesá“. Nejnovější nehoda tento trend nesporně ještě prohloubí a pomůže tak jiným světovým výrobcům kosmických dopravních prostředků.

Zleva Alexej Ovčinin a Nick Hague, posádka lodě Sojuz MS-10 před startem

Když si vzpomeneme na nedávnou poruchu hermetičnosti jednoho ze Sojuzů, ukotvených při MKS, či problémy s výstavbou kosmodromu Vostočnyj, začíná to vypadat na sérii nepříjemností, z nichž ruská kosmonautika jen tak nevybředne, protože jde patrně o chybu systému.

A to nemluvím o výrocích, které označují za viníka vzniku otvoru v právě zmíněném Sojuzu sotva před měsícem…americkou sabotáž. Přičemž v jednom z mála projektů, kde obě země ještě úspěšně spolupracují.

Nedávno zesnulý publicista a špičkový znalec kosmonautiky Pavel Toufar říkával, že lehčí i těžší nehody ke kosmickému provozu prostě patří a jsou jeho součástí.

Studio 68. Rusista a redaktor Českého rozhlasu Libor Dvořák

Jiná věc je, co říká již citovaný Michal Václavík: Procento ruských kosmických lapsů je nápadně vyšší než je běžný statistický průměr – a to nutí k zamyšlení. Hlavním důvodem posledních poruch ruské vesmírné techniky bude zřejmě jak podfinancování tohoto důležitého odvětví ruské ekonomiky, tak i snížení technologické kázně v příslušných podnicích.

Z hlediska vrcholné ruské politiky je to skoro stejně nepříjemné jako letos odhalení četní agenti GRU. Kosmonautika byla stejně jako špionáž součástí sovětské a ruské státní prestiže. A ta v poslední době určitě trpí víc, než je Vladimiru Putinovi příjemné.

Spustit audio