Ondřej Konrád: Brno z nohou na hlavě

10. říjen 2018

„Divím se Pirátům, kteří deklarují, že chtějí dělat konzistentní politiku, u těch ostatních stran jde o tradiční podrazáctví“. Komentoval eskymácký obrat na magistrátu v druhém největším městě Andrej Babiš.

A samozřejmě ho to musí zlobit. Protože zatímco v Praze skončilo hnutí ANO až páté, v Brně vyhrálo (mohlo dokonce složit radu jen s ODS), a dosavadní primátor Vokřál už se chystal podepsat koaliční dohodu. Jenomže předem domluvení partneři, demokraté občanští i sociální plus lidovci, náhle vyměnili Babišovo hnutí za Piráty.

Tajemné pozadí 

Prý proto, řekla pravděpodobná příští primátorka Markéta Vaňková z ODS, že členové a voliči této strany se na sociálních sítích bouřili proti spojení s ANO a že si nové skupení prý ale rozumí ve větším počtu priorit a tak dále.

Ale také může jít o záměrné naplňování proroctví, které vyřkl předseda ODS Petr Fiala hned po sečtení výsledků komunálních voleb v zemi. Že totiž při příštím měření sil už budou proti sobě stát dvě hlavní sily: napravo ODS a nalevo ANO. Na což Babiš vzápětí reagoval lehce podrážděn, protože se mu levicová nálepka nezamlouvá. Coby multimiliardář také musí navíc vědět, že mu zrovna nepadne.

Co přesně se v zákulisí brněnského magistrátu, kde možná paní Vaňková zatroubila zásadnímu střetu, stalo od pondělka do úterního odpoledne, se snad dozvíme časem. Například co přimělo Piráty ke změně postoje a souhlasu se vstupem do rady města.

Pozimní vábení 

A také uvidíme, zda se v Brně neodstartovala jakási protibabišovská fronta. Neboť v Olomouci se momentálně dvojblok hnutí ProOlomouc a Pirátů se Starosty zase pokouší obejít vítězné ANO. Což se ovšem babišovcům - rovněž po vítězství - přihodilo v hanácké metropoli už před čtyřmi roky.

Ondřej Konrád

A poměrně těsné výsledky hlasování v dalších větších městech (snad s výjimkou Ostravy), také skýtají šance poslat hnutí ANO do opozičních lavic. Může to být vábivá představa. Ale náhlá a rozhodně překvapivá brněnská otočka ještě nemusí přestavovat žádnou jaro přinášející vlaštovkou. Ostatně je přece čistý podzim, právě se rozvíjející v celé barevné kráse.

Spustit audio