Týden očima Petra Schwarze: Jedy kolem nás

5. květen 2018

Prezident-hledač Miloš Zeman po neúspěšném pátrání po článku na stránce vlevo dole či svém čínském poradci slaví úspěch.

Jak oznámil v televizi Barrandov, objevil, že se v Česku vyráběl nervově paralytický plyn Novičok, a to vloni v listopadu ve Vojenském výzkumném ústavu v Brně.

Petr Hartman: Prezident Zeman objevil místo Peroutky Novičok

Prezident Miloš Zeman

Prezident republiky Miloš Zeman vypustil do veřejného prostoru informaci o tom, že v Česku byl vyráběn a testován Novičok. Tedy látka, kterou byl otráven bývalý dvojitý agent Skripal.

Pravda, má to pár drobných háčků –  sice se hledal Novičok použitý proti dvojitému agentovi Skripalovi a jeho dceři v anglickém Salisbury, což je jed s kódovým označením A234, a v Brně vojenští výzkumníci testovali látku s označením A230, která podle šéfky Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Drábové je od hledaného Novičoku chemicky zásadně odlišná a není mu příbuzná.

Společné mají pouze to, že byly údajně vyvíjeny v bývalém Sovětském svazu ve stejném tajném programu a látky z tohoto programu pak byly nazývány souhrnně Novičok, protože to prostě byly látky nové. Jinak řečeno, A 230 nebylo předmětem sporu. Je to asi tak, jako kdyby se hledal holohlavý vrah a na základě toho by byli všichni plešatí označení za vrahovy příbuzné.

Libor Dvořák: Prezident Zeman působí jako ruský vlivový agent

Český prezident Miloš Zeman

Prezident opět šokoval, když včera prohlásil, že se v Brně testovalo malé množství nervově paralytického jedu Novičok. Ne někdy před lety, ale loňského listopadu. Citoval ale jen zprávu BIS, která říká, že jed byl pak ihned zničen.

Dalším značným háčkem je, že ani ono A230 se u nás nevyrábělo, jak tvrdí prezident, ale laboratorně se připravilo stopové množství této látky, které se vzápětí při testování zničilo, což se ani podle mezinárodních smluv nedá označit za výrobu.

Ale prezident vyzval, abychom nebyli pokrytci a nelhali si do kapsy, takže je nutné si přiznat ještě jednu věc – vzhledem k tomu, že během pár minut svého expozé dokázal Miloš Zeman poplést Vojenský výzkumný ústav a Vojenský historický ústav či A230 a jakési A340, což je třeba typ Airbusu, je možné, že to celé vůbec popletl a ve skutečnosti šlo o legendární pražskou punkovou kapelu z osmdesátek A-64, která tehdejším komunistickým kulturtégrům také připadala toxická a lezla jim na nervy.

Ať nás neotravují jedy

A že to nebyl Novičok, ale artyčok či Vilém Čok, jehož působení v Pražském výběru společně s Michalem Kocábem by ukazovalo, že v tom všem má prsty prezidentova oblíbená pražská kavárna. Nebo šlo dokonce dokonce o kazačok, který si v radosti nad Zemanovým prohlášením mohli zatancovat v Kremlu, odkud hned radostně hlásali, že nyní je dokázané, že britská premiérka lže, což v žádném případě dokázané není, protože jak už bylo řečeno, není Novičok jako Novičok. Neřku-li kazačok.  

Ruští vědci prodávali Novičok na černém trhu, aby si vylepšili plat

laboratoř vzorek

Chemik, který se podílel na vývoji sovětské paralytické látky Novičok, použité v Británii proti bývalému ruskému špionovi Sergeji Skripalovi a jeho dceři, byl v devadesátých letech vyšetřován kvůli prodeji tohoto jedu čečenským gangsterům, upozorňuje server stanice Hlas Ameriky.

Jsou tu však i vážnější problémy. Například - jak Miloš Zeman navíc uvedl, při svém odhalení vycházel pouze z informací Vojenského obranného zpravodajství, kterým dal přednost před opačnými informacemi Bezpečnostní informační služby, Vojenského výzkumného ústavu i Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, který kontrolu případné výroby takové látky má na starosti.

Proč tedy před tím, než nepřímo obvinil členy české vlády včetně premiéra ze lži či nekompetence a zároveň zpochybnil i pravdomluvnost našich spojenců, což vskutku není pro mezinárodní postavení republiky legrace, nepočkal na důkladnější vyšetření, jak to ve skutečnosti je?

Libor Dvořák: Rusko neobviňuje ČR, uvedl velvyslanec Zmejevskij ke kauze Skripal

Ruský velvyslanec v České republice Alexandr Zmejevskij se na tiskové konferenci vyjádřil ke kauze otravy bývalého dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v anglickém Salisbury

Rusko nikdy neobviňovalo a neobviňuje Českou republiku z podílu na otrávení bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v anglickém Salisbury nervově paralytickou látkou – pouze konstatovalo, že Česko je schopno pracovat na výzkumu otravných látek.

A také – jak věděl Kreml, že se u nás laboratorně připravilo mikroskopické množství látky, které je možné za Novičok s trochou dobré vůle označit, když to nevěděly ani české úřady, protože to bylo natolik marginální množství, že se o tom dozvědět nemusely? Že by prezidentem bagatelizované zprávy o řádění ruských agentů u nás byly více než pravdivé?

Trochu smutné pak je, že jedinou reakcí premiéra v demisi Babiše na prezidentovo prohlášení je požadavek na přešetření, proč se liší zprávy tajných služeb, přestože právě Babiše i jeho kabinet v demisi prezident mezinárodně ztrapnil. Zřejmě je nyní Babišovým údělem polykat ponížení, aby se prezident znovu uvolil jmenovat ho premiérem.

Petr Schwarz

A stojí i za povšimnutí, že prezident se svou bombou počkal na okamžik, kdy státní zastupitelství oznámilo, že nehodlá stíhání Babiše a jeho rodiny v kauze Čapí hnízdo zastavit, byť zastavilo stíhání Babišovy pravé ruky Faltýnka. Babiš se teď už může jen dál snažit všechny kolem přesvědčovat, že jeho stíhání je jakási politická štvanice, argumentů pro to má ale čím dál méně.

Ať nás neotravují jedy skutečné i ty ve slovech, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio