Libor Dvořák: Prezident Zeman působí jako ruský vlivový agent

4. květen 2018 11:30

Prezident opět šokoval, když včera prohlásil, že se v Brně testovalo malé množství nervově paralytického jedu Novičok. Ne někdy před lety, ale loňského listopadu. Citoval ale jen zprávu BIS, která říká, že jed byl pak ihned zničen.

„Podobná prohlášení pomáhají Moskvě v její klasické taktice zamlžování,“ myslí si komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák. Tímto způsobem totiž Rusko vždy vytváří několik pseudoteorií a variant, a to vlastně u všech důležitých událostí.

„Když ale s takovým výrokem přijde hlava unijního státu, země, která je členem NATO, je to pro ruskou politickou scénu velice užitečné.“

Prezident Zeman v podstatě dnes působí jako ruský vlivový agent. Jeho výrok víc prospívá Ruské federaci. Česku méně, nebo dokonce vůbec ne.
Libor Dvořák, komentátor

Rusko reagovalo okamžitě

Reakce ruské politické scény na sebe nenechala dlouho čekat. Téměř vzápětí totiž mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová zveřejnila ostrá slova. „Mlha se rozpouští a mnoho lží Theresy Mayové je stále jasnějších,“ napsala na Facebooku.

Britská premiérka totiž tvrdila, že jed Novičok byl vyráběn pouze v Rusku, které je tak zodpovědné za otravu dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery.

Libor Dvořák: Rusko neobviňuje ČR, uvedl velvyslanec Zmejevskij ke kauze Skripal

Ruský velvyslanec v České republice Alexandr Zmejevskij se na tiskové konferenci vyjádřil ke kauze otravy bývalého dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v anglickém Salisbury

Rusko nikdy neobviňovalo a neobviňuje Českou republiku z podílu na otrávení bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v anglickém Salisbury nervově paralytickou látkou – pouze konstatovalo, že Česko je schopno pracovat na výzkumu otravných látek.

„Své“ si řekl i Alexej Puškov, bývalý předseda zahraničního výboru ruské Státní dumy a dnes senátor. „To je to! Novičok se vyráběl a skladoval v Česku v malém množství. Tato skutečnost je mohutnou ránou do verze Londýna, která se beztak hroutí, protože z otravy touto látkou se člověk neuzdraví jako Julie Skripalová. Londýn je v rozpacích. Celá konstrukce se hroutí,“ napsal Puškov na svém Twitteru.

Putin asi taktně pomlčí

Rozhlasového komentátora to ale nijak nepřekvapuje. „Jsou to výroky poněkud zlomyslné, ale očekávatelné. Reagovali dva z pěti lidí, kteří to dělají vždycky. Nejsem si ale jistý, že by se ke komentáři k výrokům Zemana uchylovali i nejvyšší představitelé státu. I když u prezidenta Vladimira Putina nikdy nevíme,“ dodává Libor Dvořák.

autoři: Jan Bumba , lup
Spustit audio

Související