Týden očima Petra Schwarze: Čarování, kouř a zrcadla

7. listopad 2020

Voliči ve Spojených státech odhlasovali, ale tím bohužel jen začalo smutné divadlo ukazující nehezký obraz největší světové demokracie. Hlasování se zúčastnilo nejvíce lidí v historii.

Oba kandidáti v počtu hlasů překonali rekord Baracka Obamy z časů obamamánie, Joe Biden jich dostal ještě o pár milionů více než Donald Trump. Jenže na jasné vítězství to v žádném případě nestačilo, naopak, výsledky v rozhodujících státech jsou a budou dost těsné.

Čtěte také

Trump se prohlásil za vítěze ještě v době, kdy rozhodující část hlasů nebyla sečtena, sice v té chvíli ve většině rozhodujících států jasně vedl, ale zároveň bylo zřejmé, že se situace začíná obracet. Podle Trumpa mělo být v té chvíli zastaveno sčítání – to byl požadavek, který byl příliš i pro část čelných představitelů jeho republikánů.

A k vítězství se Trump přihlásil znovu i v době, kdy Biden už celkem jasně vedl. Je tedy otázkou, v co vlastně věří. Jestli svému úspěchu v soudních bitvách, nebo – a to by byla strašná varianta – má nějaký důvod se domnívat, že volitelé za jednotlivé státy, kteří v americkém systému teprve prezidenta volí, se nebudou vždy držet volebního výsledku, to tento systém totiž umožňuje. V tom případě by ale Spojené státy čekalo hodně špatné období.

Ať nepodléháme trikům těch, kteří tvrdí, že umí splnit všechna přání

Čtěte také

Zákaz nedělního prodeje v českých obchodech měl celkem očekávané a logické důsledky – na konci minulého týdne se zahustily prodejny lidmi o dost více než obvykle. Začátek týdne pak přinesl naději, počet nakažených se snižoval, pak ale přišel další rekord. Reprodukční číslo se ovšem podařilo snížit a celkově už nakažení nepřibývají tak rychle jak v týdnech předtím.

Na Slovensku minulý víkend zkusili plošně otestovat obyvatelstvo – nebylo to povinné, ale kdo dostal certifikát o negativním testu, má menší omezení pohybu než ostatní, policie to na ulicích může kontrolovat. K testům přišlo na tři a půl milionu lidí, nakažených bylo kolem jednoho procenta.

Stále další evropské státy ale přijímají přísná opatření, v Rakousku a ve Velké Británii už také mají lockdown s omezením pohybu, mnoho Londýňanů se rozhodlo ještě na poslední chvíli vyrazit do ulic a policie nakonec musela davy lidí rozhánět. V Dánsku se rozhodli vybít všechny v zemi chované norky, celkem 17 milionů těchto zvířat. Objevila se totiž u nich nová a odolnější mutace koronaviru přenosná na člověka, kdyby se rozšířila, mohla by ohrozit účinnost budoucí vakcíny.

Čtěte také

V Bělorusku pokračovaly nepokoje vyvolané zmanipulovanými volbami. Diktátor Lukašenko nařídil pohraničníkům, aby zabránili vstoupit do země běloruským občanům vracejícím se ze zahraničí, pokud tedy nepojedou z Ruska. Lukašensko tvrdí, že je to prý kvůli šíření koronaviru a vůbec ne z politických důvodů. Zástupci zemí Evropské unie a europarlamentu se dohodli, že čerpání peněz z unijních fondů bude podmíněno dodržováním principů právního státu, proti jsou Polsko a Maďarsko, podle kterých je to vydírání.

Na rušné ulici v centru Prahy se přes otevřená okénka pohádal řidič jednoho auta se spolujezdcem z druhého. Když zastavili na červenou na křižovatce, z aut vystoupili a jeden z mužů bodl nožem druhého do břicha a odjel. Ve španělské Huelvě zatkli policisté muže, který po městě nosil v baťohu lidskou hlavu a ukazoval ji kolemjdoucím, ti si ale dlouho mysleli, že je to jen nějaký halloweenský žert.  

Petr Schwarz

Indická policie zatkla dva podvodníky, kteří vydělali v přepočtu miliony na neuvěřitelném kousku – jeden se vydával za okultistu, kterému se podařilo získat magickou Aladinovu lampu, druhý za džina připraveného splnit všechna přání, kterého onen kouzelník při zřejmě působivém představení z lampy vyvolával. Lampu pak svým obětem za vysoké částky prodávali. Dlouho těžili z toho, že podvedení se styděli úřadům přiznat, jak byli oklamáni. Se svým trikem ale nedokázali včas přestat a nakonec si jeden z napálených, doktor, došel na polici postěžovat, že lampa nefunguje, jak má. Ať si zachováme rozum a nepodléháme trikům těch, kteří tvrdí, že umí splnit všechna přání, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.  

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio