Týden očima Petra Schwarze: A nakonec to prostě bouchne

2. srpen 2020

Užili jsme si zatím nejteplejší den roku, prázdniny se přehouply do druhé půlky a koronavirus se stále šíří, dokonce i brazilský prezident Bolsonaro už se objevil v roušce.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Roušky musejí mít nasazené i účastníci letošní pouti do Mekky, kterých smělo přijet místo obvyklých více jak dvou milionů jen deset tisíc, pro symbolické kamenování ďábla mají k dispozici sterilizované oblázky. Česká vláda na šíření covidu zareagovala v tradičním duchu a vytvořila novou komisi zvanou Rada vlády pro zdravotní rizika. Ta má dohlížet na to, aby se vzývaná chytrá karanténa konečně trochu ochytřela.

Čtěte také

Do čela této rady se posadil, kdo jiný, premiér Andrej Babiš, který by snad vstával ještě dříve než multiministr Havlíček a pak celý den statečně bojoval se spánkovou deprivací, aby ukázal, že republice by bylo nejlépe, kdyby v ní řídil vše, od vlády po křižovatku v Horní Dolní.

Není zcela jasné, jestli takto chápe předseda vlády onu svoji proslulou myšlenku o řízení státu jako firmy, ale je v této souvislosti poměrně poučný pohled na příklad Agrofertu. Tomu se od doby, kdy se Andrej Babiš začal věnovat novému koníčku, tedy řízení státu, daří stále lépe a to se zas zpětně projevuje na utěšeném růstu Babišova majetku. Nabízí se tak úvaha, jestli by tedy i pro prosperitu naší republiky nebylo nakonec nejlepší, kdyby byla zaparkovaná v nějakém svěřenském fondu.

Nezůstalo ale jen u nové vládní rady. Ministr zdravotnictví Vojtěch ohlásil revoluci v testování na koronavirus, která spočívá hlavně ve vyhlášení národní strategie testování na covid-19 a pak v tom, že se bude testovat denně přibližně tolik lidí, kolik jich vláda slibovala otestovat již před několika měsíci.

Rusko na scéně

Čtěte také

Rusko se pochlubilo, že by do týdne mělo schválit první vakcínu proti koronaviru na světě a porazí tak prý Spojené státy stejně, jako Američany překvapilo pípání Sputniku. Vzhledem k tomu, že nebyla zveřejněna žádná data z výzkumu, není známo nic o účinnosti a bezpečnosti použité látky a Rusko ji chce jen velice v poklusu otestovat na vojácích, mnozí odborníci se obávají, aby nezůstalo jen u toho pípání.

V Bělorusku zadrželi tři desítky ruských žoldáků z takzvané Vágnerovy armády, která v mnoha krizových oblastech světa hájí ty zájmy Kremlu, ke kterým se Putinův režim oficiálně nehlásí, stejně jako k Vágnerově armádě.

Žoldáci na sebe běloruskou tajnou službu prý upozornili neobvyklým chováním, tedy tím, že zůstávali střízliví, a diktátor Lukašenko je a Moskvu obvinil, že chtěli před prezidentskými volbami teroristickými útoky destabilizovat zemi a podpořit tak opozici. To je ale dost zvláštní, protože bez pomoci Kremlu by Lukašenkův režim už dávno neměl šanci přežít, a je tedy spíše otázkou, jaká špinavá hra se to zase v této sféře ruských zájmů hraje.

Bojůvky o Senát

Zvláštně se chovají i někteří čeští politici. Pirátský kandidát do Senátu Kadeřávek si na sebe zaregistroval internetovou doménu na jméno Anny Šabatové, své soupeřky v boji o křeslo v horní komoře parlamentu. Kadeřávek pak tvrdil, že doménu chtěl jen hlídat před zneužitím a Šabatové ji darem předá, dříve to však zdůvodňoval tím, že doufal, že si Šabatová kandidaturu proti němu ještě rozmyslí. Možná mu straničtí kolegové naznačili, že pirátskou politiku není možné studovat jen u Jacka Sparrowa.

Desetičlenné vedení sociální demokracie smetlo ze stolu kandidátku, kterou pro krajské volby v severních Čechách sestavilo vedení tamní organizace strany, a najmenovalo kandidátku vlastní. Podle předsedy ČSSD Hamáčka nová kandidátka nabízí zkušené politiky, „kteří se za sociální demokracii nestydí“ – to je ovšem klasické použití zbytečně velkého množství slov.

Vzhledem k tomu, že na čtvrtém místě této nové kandidátky figuruje v barvách koaličního Hnutí za zdraví a sport Petr Benda. Bývalý politik ČSSD to přes Paroubkova Lva a kandidaturu za hnědohnědou Dělnickou stranu sociální spravedlnosti – to bylo podle Hamáčka pouze „uklouznutí“ – vzal zpět na kandidátku ČSSD.

Je tedy přesnější říct, že na této kandidátce jsou lidé, kteří se nestydí, a zrovna tak se nestydí ti, kteří ji najmenovali. Mimochodem, následkem uklouznutí bývají zpravidla rozbitá ústa, v dnešní ČSSD ale, zdá se, je už možné úplně vše.

Petr Schwarz

Filmaři připravující x-té pokračování filmu Mission Impossible chtějí v polských Pilchowicích nedaleko českých hranic vyhodit v rámci natáčení do vzduchu přes sto let starý, čtyřicet metrů vysoký železniční most, který je nyní kvůli havarijnímu stavu mimo provoz, ale je mnohými považován za jeden z nejkrásnějších v Polsku.

Náměstek ministra kultury Lewandowski proti kritikům tuto myšlenku hájí – podle něj by výbuch přivedl do této oblasti turistický ruch. Ať stále zůstane dost lidí, kterým se ani v tomto horkém počasí nepřehřívá mozek, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.