Klára Notaro: Francouzským favoritem voleb do Evropského parlamentu je nástupce Le Penové

14. květen 2024

Tyto volby ve Francii nevzbuzují takový zájem jako například volby prezidentské. Posledních voleb do Evropského parlamentu se ve Francii zúčastnilo 50 procent voličů, zatímco účast voličů při prezidentských volbách dosahuje 80 procent.

Podle průzkumů je favoritem francouzských voličů 28letý Jordan Bardella, nástupce Marine Le Penové. Bardella stojí už druhým rokem v čele strany Národní sdružení, která dříve nesla jméno Národní fronta.

Čtěte také

Národní frontu založil politik Jean-Marie Le Pen v roce 1972. Stranu později vedla nejmladší z jeho tří dcer, které se všechny věnovaly politice. Marine Le Penová byla předsedkyní strany po deset let. Dala podnět k přejmenování strany a snažila se odstranit nádech nacionalismu, rasismu a extrémního pravičáctví, které zosobňoval její otec, Jean-Marie Le Pen.

Po dlouhé době se tento posun Marine Le Penové podařil a v povědomí voličů je nyní tato strana, Národní sdružení, považovaná za pravicovou, ale ne extrémní.

Le Penová také v prezidentských volbách v roce 2022 získala 41 procent hlasů. Na rozdíl od svého otce má sympatie francouzské židovské komunity. S jejími názory souhlasí často i pracující muslimové žijící v neutěšených podmínkách na předměstích. Její pozitivní vztah k Rusku však odrazuje mnohé voliče.

Imigrace, bezpečnost, školství a zemědělství

Le Penová do čela své strany překvapivě dosadila mladého Jordana Bardellu, který do politiky vstoupil ještě jako nezletilý.

Čtěte také

Bardella nemá dokončené vysokoškolské vzdělání, jeho školou je strana Marine Le Penové, která nad mladým mužem drží ochrannou ruku. Bardella se stal také součástí Le Penovy rodiny, žije s neteří Marine Le Penové, Nolwenn Olivierovou. Coby velmi mladý člověk je Bardella ve svém živlu na sociáních sítích a jeho posty mají velkou odezvu. Na veřejných vystoupeních je pohledný Bardella za hvězdu.

Jordan Bardella pochází ze skromné rodiny, vyrůstal na předměstí Saint-Denis, kde od dětství vnímal, jak těžké je soužití různých komunit.

Jeho projevy proti nezvládané imigraci se líbí. Dnes je evidentní to, před čímž politikové zavírali po desetiletí oči, totiž před nevůlí nově přicházejících se adaptovat a před nevůlí nebo neschopností státu imigranty začlenit do společenského života. Hromadnou imigraci strana Le Penových vždy považovala za ohrožení Francie. Stále více Francouzů se na věc dívá stejně.

Čtěte také

Hlavním tématem pro francouzské voliče je imigrace, bezpečnost, školství a zemědělství, ke kterému se váže problém klimatických změn – například severní Francie stála letos po celé týdny pod vodou, zatímco jihozápad trápí historické sucho. Zahraniční politika Evropské unie není kupodivu v evropských volbách pro Francouze prioritou.

Podle Bardelly mají tyto volby ukázat Macronovu nepopularitu. Svým vítězstvím by Jordan Bardella mohl otevřít cestu Marine Le Penové do prezidentských voleb v roce 2027.

Autorka je spisovatelka, žije v Paříži

autor: Klára Notaro
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.