Adam Černý: Zápach křišťálové noci ve Francii

11. listopad 2023

Francie zažila v minulých týdnech v souvislosti s konfliktem na Blízkém východě vlnu propalestinských demonstrací poznamenaných antisemitismem. Vláda se snaží těmto náladám čelit, ale její snahy nabourávají zásahy zvenčí.

Pogromy na Židy byly v nacistickém Německu onoho listopadu osmatřicátého roku takové, že se pojem křišťálová noc – odvozený od množství rozbitých oken synagog a výloh obchodů, které byly označeny jako židovské – dodnes z evropské paměti nevytratil.

Čtěte také

Nutně se musel vybavit i ve Francii, kde se ve dnech před neblahým jubileem objevily na budovách více než dvě stovky šesticípých Davidových hvězd, které se daly vyložit jako stigma mající poukázat, kdo v nich asi přebývá.

Netrvalo dlouho, kdy se po zadržení čtveřice podezřelých objevily konkrétní indicie vedoucí na východ až do Ruska. Moskva jakoukoli odpovědnost s antisemitskými činy obratem popřela a dodala navíc vlastní výklad, že Paříž se jen humbukem pokouší odvracet pozornost od vlastních, domácích potíží.

Nijak tím však nevymazala stopy vedoucí do Kremlu. Mezi zadrženými byl moldavský pár, který doznal, že jednal na objednávku Anatolije Prizenka, jejich krajana s proruskou pověstí. Prizenko svou odpovědnost potvrdil, zároveň však prohlásil, že cílem bylo podpořit židovskou komunitu a že konal na popud organizace Davidův štít, ale existenci této organizace se nepodařilo nijak potvrdit.

Čtěte také

Naopak posílilo podezření o ruské manipulaci, když francouzské úřady oznámily, že vzápětí po zprávách o Davidových hvězdách na budovách se výrazně aktivovaly robotické účty na sociálních sítích spojované s ruskými dezinformačními kampaněmi.

To by odpovídalo nyní často užívané taktice, že cílem manipulace už nemusí být vnést do veřejnosti nějakou falešnou zprávu, ale především vyvolávat napětí uvnitř společnosti.

Živný prostor pro provokace zvenčí

Vyhrocování sporů může být užitečné při oslabování Francie, jejíž prezident Emmanuel Macron si je velice dobře vědom, že jeho země je domovem největší židovské i muslimské komunity v Evropě.

Čtěte také

To je důvodem, proč na jedné straně organizuje v Paříži mezinárodní konferenci s cílem pomáhat zvládat humanitární katastrofu provázející nynější konflikt na Blízkém východě a na druhé straně podporuje nedělní manifestaci proti antisemitismu, které se mají účastnit dvě bývalé hlavy státu a představitelé takřka všech politických proudů s výjimkou krajní levice.

Její vůdce Jean-Luc Mélénchon nedokáže skousnout přítomnost zástupců populistické pravice vedené Marine Le Penovou, protože její blízký spolupracovník Jordan Bardella se pokoušel tvrdit, že otec Marine Le Penové nebyl antisemita, navzdory faktu, že byl pro své výroky o plynových komorách jako „detailu historie“ odsouzen.

Adam Černý

Neschopnost politické scény sjednotit se ve společném odsouzení tak vážné hrozby, kterou představují šířící se antisemitské nálady, které prosakují propalestinskými demonstracemi a které mnohdy přecházejí ve fyzické útoky, představuje živný prostor pro provokace zvenčí, jakými byly stovky Davidových hvězd jakoby zčistajasna se objevivších na budovách ve Francii.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio