Týden očima Petr Schwarze: Ústava podle střelců

13. červenec 2019

Premiér Babiš a o den později vicepremiér Hamáček společně se stále ještě ministrem kultury Staňkem vykonali pouť k prezidentu Zemanovi. Výsledkem deputací bylo, že v pondělí bude stejně vedení sociální demokracie jednat o tom, zda strana ve vládě setrvá.  

Napřed se na Hrad vydal premiér Babiš – a jediné, s čím se vrátil, byl dříve známý poznatek, že prezident má názor. Jak premiér dovysvětlil, i on má názor, který, pravda dost vychází vstříc tomu prezidentovu, takže podle tohoto názoru „prezident nepostupuje proti ústavě“.

Rychetský: Výkon prezidentské funkce má, zdá se, jistý mentální vliv na osobu, která na stolec zasedne

Pavel Rychetský

Chová se prezident protiústavně, když nekoná a nechce jmenovat nového ministra kultury? Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský v Interview Plus připouští, že v tomto případě strojem na podpisy Zeman opravdu je, ale není to tak jednoduché.

Pravda, tento názor nezastávají klíčoví ústavní právníci včetně předsedy Ústavního soudu Rychetského, ke kterým se tento týden připojil v rozhovoru pro Právo i profesor ústavního práva Jičínský, který přitom dlouhodobě patří mezi nejvýraznější podporovatele současné hlavy státu. V parafrázi známých slov Jana Wericha by se tak dalo říci, že názory prezidenta a premiéra se postupně sbližují, až ty prezidentovy nabydou vrchu. Ať jsou jakékoli.

Babiš vyjádřil i souhlas s prezidentovým názorem, že sociálnědemokratický nominant Šmarda není na post ministra ideálním kandidátem. V tom sice mohou mít oba pánové pravdu, podle koaliční smlouvy to ale není jejich věc. A koneckonců, na Babišův návrh jmenoval Zeman do vlády už i jiná esa, věnujme třeba vzpomínku krátkodobé ministryni Malé.

Nepovedené smíření

O den později se do Lán vydali vicepremiér a předseda ČSSD Hamáček a jeho stranický podřízený ministr Staněk vstříc ohlášené prezidentově snaze je „smířit“. Jak se smíření povedlo, bylo názorně vidět už z toho, že před mikrofony čekajících novinářů předstoupil napřed sám Hamáček, nějaké společné vystoupení s ministrem Staňkem zjevně nebylo na programu dne.

Blížíme se ne prezidentskému, ale diktátorskému systému, varuje Michael Žantovský

Prezident Miloš Zeman během červencové návštěvy Vysočiny

Prezident Miloš Zeman váhá už déle než měsíc s odvoláním ministra kultury Antonína Staňka. Je na čase, aby se do celé věci vložil parlament, protože hrozí ústavní krize? Mohou zákonodárci donutit hlavu státu jednat, pokud mají pocit, že porušuje ústavu?

Výsledkem této pouti tedy bylo prezidentovo prohlášení, že ministra Staňka odvolá k poslednímu červenci, v otázce jmenování Šmardy chce ale prezident počkat z nějakého důvodu na pondělní jednání předsednictva ČSSD, a není tak jasné, jestli se Šmardu nakonec jmenovat uvolí.

Hrdinové nevymřeli

Čtrnáct námořníků, kteří obětovali životy na začátku července při požáru na supertajné ruské jaderné ponorce, zabránilo planetární jaderné katastrofě. Na jejich pohřbu to prohlásil pobočník velitele ruského námořnictva Pavlov.

Okolnosti havárie označil Kreml za státní tajemství, námořnictvo označilo za svou povinnost ponorku opravit a provozovat dál, snad tedy v Rusku hrdinové ještě nevymřeli, planetární jaderná katastrofa by už se v tajnosti udržet nedala.  

Právo na zbraň

Během dvou dnů byly v Česku postřeleny dvě ženy, obě po rodinných sporech a v obou případech pachatel střílel legálně drženou zbraní. V Kostelci nad Labem byla 82letá žena vážně zraněna, matka tří dětí z Rychnova nad Kněžnou později zemřela.

Patří právo bránit život zbraní do ústavního pořádku? Právník Koudelka je pro, sociolog Gabal proti

Pistole, zbraně, násilí, střelba, zločin, kriminalita, přepadení

Část Čechů nevzdává boj proti evropskému zákazu některých typů zbraní. Praha podala na příslušnou evropskou směrnici žalobu k Evropskému soudnímu dvoru. Střelci zase sbírají podpisy pod petice, které jakékoliv omezování zbraní odmítají. V Senátu zazněl požadavek, aby se do Listiny práv a svobod dostalo právo za zákonných podmínek bránit život svůj nebo jiného člověka zbraní.

Pro ilustraci – podle nedávného průzkumu agentury Median je třetina českých občanů přesvědčena, že se s větším počtem zbraní mezi lidmi zvýší bezpečnost a petici proti unijním snahám držení střelných zbraní omezit a za to, aby právo držet zbraň bylo zakotveno v naší ústavě, podepsalo sto tisíc lidí v čele s prezidentem Zemanem, premiérem Babišem a předsedou Senátu Kuberou.

Každý si asi pod pojmem bezpečí představuje něco úplně jiného. Ne každý má takovou kliku jako muž, který s pocitem, že jemu se nic stát nemůže, přelezl zábrany u nejvyššího z Niagarských vodopádů, aby měl lepší výhled – a vodopád pak mohl sledovat z neobvyklých úhlů při šedesátimetrovém pádu dolů. Policie ho našla sedět na kameni pod vodopádem bez vážnějších zranění.

Ať radši štěstí zbytečně nepokoušíme, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz. 

autor: Petr Schwarz
Spustit audio