Turecký prezident Erdogan: Ameriku objevili muslimové

24. listopad 2014

Spory a kontroverze nejsou u tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana ničím překvapivým, i ty nejotrlejší pozorovatele Turecka však zaskočilo, když prohlásil, že „Ameriku objevili muslimové v roce 1178, a ne Kryštof Kolumbus“.

Řekl to na summitu s latinskoamerickými muslimskými vůdci v Istanbulu a své tvrzení také zdůvodnil – když prý do Ameriky přijel o 300 let později Kolumbus, „zmínil se o existenci mešity na kopci na pobřeží Kuby“, připomíná server Rádia Svobodná Evropa – Rádia Svoboda.

Erdogan k tomu dodal, že Turecko na tomto místě rádo postaví mešitu novou.

Erdoganovi kritikové upozornili, že prezident vychází z článku údajného historika s pochybnou pověstí Júsefa Mruího, jenž ale jako historik není „evidován na žádné vyšší škole“.

Mruí se ve svém zvlášť tvořivém tvrzení o „mešitě“ na Kubě opírá o Kolumbův záznam v deníku a trvá na tom, že v době přistání španělské flotily byl „islám v Novém světě již rozšířen“.

Čtěte také

Většina badatelů Kolumbovu poznámku vysvětluje jako poetickou narážku na tvar kubánské krajiny, protože ani v jedné Americe nebyly nalezeny žádné archeologické zbytky mešit z předkolumbovského období.

Převážná část západního publika se nad Erdoganovým tvrzením jen zasmála, ale někteří je považují za další projev jeho touhy proměnit moderní Turecko ve společnost založenou na tradičních islámských hodnotách.

Okolo tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana je v posledních několika měsících rušno

Erdogan se také pustil do kritiky křesťanské kolonizace Nového světa v době po Kolumbovi a ostře odsoudil „násilné konverze domorodců, jaké islám nikdy neprovozoval. Naše víra nikdy nebyla nástrojem vykořisťování,“ hřímal prezident a dodal, že „evropští křesťané kolonizovali Ameriku kvůli zlatu, Afriku kvůli diamantům a teď kolonizují Blízký východ kvůli ropě stejně hanebnými intrikami“.

Turecká provládní média prezidentovu novátorskou teorii podpořila, ale mnoho jeho místních kritiků si z něj dlouho tropilo posměch. Podle jednoho komentátora tureckého listu Hürriyet se „svět nepochybně brzy dozví, že gravitaci objevil muslim, a ne Isaac Newton“.

Erdogan se však nedal a minulý týden prohlásil, že jeho tvrzení o mešitě na Kubě podporují „velmi respektovaní vědci v Turecku i na celém světě“. Řekl také, že by se „muslimský objev Ameriky“ měl začlenit do školních osnov.

Turecká opozice je přesvědčena, že Erdogan má mnohem prozaičtější důvody k podobným prohlášením než touhu měnit společnost – podle ní chce odvést pozornost veřejnosti od vlastních chyb a prohřešků své strany, jako je nařčení z korupce, které jeho působení v čele vlády i ve funkci prezidenta vytrvale pronásleduje, uzavírá Rádio Svobodná Evropa – Rádio Svoboda.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio