Trumpův impeachment se nestihne, přesto bude mít dalekosáhlé důsledky, soudí novinář Řezníček

14. leden 2021

Americká Sněmovna reprezentantů schválila návrh ústavní žaloby na prezidenta Donalda Trumpa kvůli podněcování ke vzpouře. Sám Trump pokus o impeachment pár dnů před koncem svého funkčního období označil za směšný. „Ze strany demokratů je to způsob, jak si zachovat tvář. Pravděpodobně to nebude mít zásadní vliv na Trumpovu budoucnost v týdnu, který zbývá do inaugurace,“ míní bývalý zpravodaj České televize ve Washingtonu Martin Řezníček.

Podle Řezníčka ale prakticky neexistuje šance, že by o žalobě stihnul hlasovat Senát, který se poprvé oficiálně schází až 19. ledna, tedy den před inaugurací nového prezidenta. Trump navíc bude muset dostat prostor pro svou obhajobu.

Čtěte také

„Obávám se, že impeachment bude mít dalekosáhlé důsledky, pokud jde o hojení ran v americké společnosti,“ zdůrazňuje novinář. Bez ohledu na to, zda jde o republikána nebo demokrata, je impeachment velkým narušením důvěry v politiku.

Řezníček cituje bývalého velvyslance ve Spojených státech Michaela Žantovského, podle něhož impeachment Billa Clintona do americké společnosti vrazil klín, podobně jako těsné volby v roce 2000 nebo zvolení Baracka Obamy, kdy spousta Američanů nedokázala překousnout, že se prezidentem stal černoch.

Dlouhodobý trend se dnes dostává do velmi „toxických rozměrů“ a americká společnost je už tak rozklížená, že do nezáviděníhodné pozice se dostává i nastupující prezident Joe Biden, míní Řezníček.

Čtěte také

„Bude muset řešit důsledky impeachmentu v době, kdy by naopak byl rád, aby mu senátoři schvalovali jednoho člena administrativy za druhým,“ upozorňuje.

Novinář neočekává, že by se Bidenovi podařilo Ameriku sjednotit. Sice bude mít většinu v Kongresu, bude ale trnem v oku konzervativních proudů a bude se muset vypořádávat i s progresivistickým křídlem vlastní Demokratické strany.

Rozkol mezi republikány

Přelomové podle Řezníčka je, že pro návrh na impeachment Trumpa kromě demokratů hlasovalo i deset republikánských kongresmanů. A podporu návrhu nevyloučil ani šéf republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell.

Čtěte také

„Troufám si tvrdit, že pokud by se veřejnost nedozvěděla o tom, kdo hlasoval proti Trumpovi, tak by těch republikánů bylo víc,“ míní.

„Zákonodárci delší dobu čelí nejrůznějším výhrůžkám a po útoku na Kapitol – což do té doby bylo něco nepředstavitelného – už je asi možné všechno,“ nevylučuje Řezníček možnost, že by fanoušci Donalda Trumpa mohli na kongresmany a senátory zaútočit, pokud by byli nespokojeni s jejich hlasováním.

Objevily se úvahy o tom, že druhý impeachment znamená automatickou stopku pro druhou kandidaturu. To není pravda.
Martin Řezníček

Senát by také mohl Trumpovi znemožnit opětovnou kandidaturu na prezidenta, a to i poté, co po 20. lednu získají většinu demokraté.

„Objevily se úvahy o tom, že druhý impeachment znamená automatickou stopku. To není pravda. Američtí právníci se ale rozcházejí v tom, zda Senát může prostou většinou – nikoli dvoutřetinovou jako v případě impeachmentu – zamezit Trumpovi kandidovat, aniž by schválil impeachment,“ vysvětluje.

V Republikánské straně podle Řezníčka nyní probíhá boj o to, kdo bude usilovat o hlasy voličů Donalda Trumpa a kdo naopak o přízeň jiných republikánských voličů. „Trumpovi se podařil historický výsledek, získal přes 70 milionů hlasů a velká část republikánů mu věří. A pravděpodobně bude věřit i nadále.“

Co Donalda Trumpa čeká, až skončí ve funkci? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

autoři: Veronika Sedláčková , Michael Erhart

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.