Trump by se měl omluvit za všechno, co se tento týden stalo, píše New York Post

8. leden 2021

Hlavním tématem amerických médií zůstávají násilnosti, které doprovázely potvrzení Joa Bidena novým prezidentem Spojených států. The Washington Post píše o selhání bezpečnostních složek.

Čtěte také

Jak jinak by se mohlo stát, že se demonstranti dostali do budovy Kapitolu, která má vlastní policejní oddělení s 2 tisíci lidmi. Protestujícím přitom stačilo jen to, co měli po ruce – vlajkové stožáry, štíty. Nikdo je nezastavil.

„Bylo to jako sledovat hororový film, který se stal realitou,“ řekl Washington Postu někdejší šéf kapitolské policie Kim Dine. A dodal: „Trénujeme a plánujeme prakticky každý den tak, aby se tohle nemohlo stát. Nechápu, jak se to celé přihodilo.“ Krátce po střelbě vzala situaci do rukou policie města Washington. Ta se pak také postarala se o vytlačení demonstrantů z areálu Kapitolu.

Nepřipravenost policejních složek je jedna věc, druhá je hledání viníka – podle médií liberálních i konzervativních je naprosto zjevné, že je to prezident Donald Trump.

Může za to Trump?

Deník New York Times píše, že Trump rozpoutal útoky svým tvrdohlavým odmítáním výsledků prezidentských voleb. Sám svolal své příznivce do Washingtonu a vyzval je, aby pochodovali ke Kapitolu. Násilnosti, které narušily proces klidného předání moci, představují podle komentátora Rogera Cohena hrozbu i pro ostatní demokratické země.

Čtěte také

Reputace Spojených států není tak silná, jako bývala, ale země zůstává ikonou obrany demokracie ve světě.

Takže když se zuřivému davu podařilo dostat do takřka posvátných pokojů Kapitolu, lídrům ostatních zemí to dalo pocítit křehkost svobody. Když se něco takového může stát v Americe, uvažuje komentátor New York Times, může se to stát kdekoliv.

Dopady na Republikánskou stranu

Komentátorka konzervativního New York Postu se zaměřuje na to, jaký dopad budou mít události posledních dní na Republikánskou stranu. Napadení Kapitolu je tragédie pro jejich stranu, pro všechny konzervativce i pro Trumpa a jeho odkaz. Je to dar ve formě morální převahy těm, kteří si to podle autorky zaslouží ze všech nejméně – tedy Joe Biden a levice.

Čtěte také

Demokraté teď navíc ovládají i Senát, a to díky debaklu republikánských kandidátů ve volbách v Georgii. Všechna dobrá práce, kterou Trump vykonal, přijde vniveč, protože nebude nikdo, kdo by ji chránil, píše New York Post.

Trump by se měl omluvit za všechno, co se stalo v uplynulém týdnu. Musí rychle přesvědčit své příznivce, aby hodili loňské volby za hlavu, pomohli Republikánům za dva roky získat znovu převahu v Senátu a vybojovat bitvu o Bílý dům v roce 2024.

Chorvatsko se stále mírně chvěje

Do chorvatských měst a vesnic postižených zemětřesením dál proudí pomoc. Dobrovolníci ze všech koutů země vaří pro obyvatele teplá jídla. Podle stanice HRT jich denně připraví na 15 tisíc a lidé na ně stojí dlouhé fronty.

Neodpočívají ani hasiči, kteří obcházejí domy a odstraňují trosky a narušené komíny. Čeká se, že všemožná pomoc bude potřebná ještě dlouho. Region se stále potýká se slabými i silnějšími otřesy a spousta obyvatel nemá střechu nad hlavou. Vláda pracuje na tom, aby všichni potřební co nejdřív dostali mobilní kontejnery coby provizorní ubytování. 

Celý přehled zahraničního tisku, který připravila Tea Veseláková, najdete v audiu.

Spustit audio

Související