Zpackal celou zemi, píše Politico o Trumpových činech, které vyprovokovaly dav u Kapitolu

7. leden 2021

Středeční dění ve Spojených státech dominuje tamnímu tisku. Loajalita věrných ke končícímu prezidentovi se prý rozpadá a středeční nepokoje budou rezonovat ještě roky. Protesty jeho příznivců formují dědictví a odkaz 45. prezidenta Spojených států. Zároveň tlačí na republikány, aby čelili budoucnosti. „Zpackal celou zemi,“ píše Politico o Trumpových činech, které vyprovokovaly dav u Kapitolu.

Pro mnohé Trumpovy spojence šlo prý o poslední kapku. Akce, která začala jako shromáždění určené na prezidentovu podporu, přerostla v trvalou a nevratnou skvrnu na Trumpově prezidentském období v Bílém domě.

Fanoušci odcházejícího prezidenta rozbíjeli okna, zapříčinili evakuaci celé budovy a v průběhu střetu s policií způsobili zranění sobě i bezpečnostním složkám. Vše proto, aby dočasně pozastavili stvrzení Bidenova vítězství, kometuje Politico takzvané povstání v Kapitolu.

Útok na srdce demokracie

Titulní straně dnešního vydání britského deníku The Times vévodí fotografie členů bezpečnostních složek v civilu, kteří se zbraní v ruce hlídají zabarikádované dveře Kapitolu. Podle listu protestující dav reagoval na prezidentova slova, kterými vyzýval, aby si „vzali zpět svou zemi“. 

Čtěte také

Timesy označily akci Trumpových příznivců za útok na srdce americké demokracie a informují o tom, že během incidentu lidé rozbíjeli okna a zpřeházeli věci v kancelářích senátorů. Zákonodárci budovu Kapitolu spěšně opustili v plynových maskách. Jak deník připomíná, při střetu davu s policií se střílelo. Jedna žena byla zasažena do krku. Podle šéfa místní policie zranění podlehla. 

Samotný Trump na akci svých příznivců reagoval po několika hodinách krátkým videem, ve kterém je vyzval, aby šli domů. Ještě předtím ale zdůraznil, že rozumí jejich bolesti a držel se svých tvrzení o masivním podvodu v listopadových volbách, píše deník The Times. Sociální sítě pak ale prezidenta zablokovaly.

Policie použila i slzný plyn

Fotografie z útoku pro-trumpovské skupiny příznivců na Kapitol nabízí i Washington Post. Na snímcích je vidět ikonická budova zahalená dýmem nebo lidé z protestujícího davu. Jeden z mužů se uvnitř sálu drží jednou rukou rámu pod balkónem, jiný si zas pořizuje vzpomínku v senátorském křesle.

Na dalších fotografiích můžete rozpoznat vzkaz v kanceláři předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové: „Nikdy neustoupíme”.

Washington Post zmiňuje poznámky některých aktivistů, kteří zásah proti rozbouřenému davu Trumpových příznivců označují za nedůrazný a porovnávají ho s taktikou policie při demonstracích lidí v rámci hnutí Black Lives Matter.

U Kapitolu se prý s demonstranty jednalo až moc v rukavičkách. Jak ale deník připomíná, bezpečnostní složky použily slzný plyn a na rozehnání davu byla nakonec nasazená i Národní garda, píše list.

Celý přehled zahraničního tisku, který připravil Tomáš Fiala, najdete v audiu.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.