Byl to nejnáročnější rok mé vlády, přiznala kancléřka Merkelová a poděkovala Němcům za disciplínu

31. prosinec 2020

Německá kancléřka Angela Merkelová vystoupila se svým posledním novoročním projevem v úřadu. Die Welt z projevu vybírá titulek, že uplynulý rok byl jednoznačně nejnáročnější z patnácti let strávených v čele vlády. Do roku 2021 ale Merkelová vkládá větší naděje než do kteréhokoli v minulosti. 

Jedním z důvodů je pro německou kancléřku i nová vakcína. Angela Merkelová znovu vzkázala, že se určitě nechá naočkovat, jakmile na ni ve státním systému dojde řada. Jako první totiž očkovací dávku dostávají zdravotníci a senioři.

Čtěte také

Merkelová v novoročním projevu poděkovala Němcům za to, jakou disciplínu projevují při nošení roušek a udržování rozestupů na veřejnosti. Tak má podle německé kancléřky vypadat přívětivá společnost, ve které lidé berou ohledy na sebe navzájem.

Pochvalu dostali taky zaměstnanci obchodů, řidiči, pošťáci, církve nebo novináři. Merkelová vyzvala zároveň k tiché vzpomínce na ty, kdo kvůli koronaviru přišli o život, a odsoudila konspirační teorie o koronaviru. Falešné zprávy jsou podle odcházející kancléřky kruté a cynické.

Spory ve slovenské koalici

Slovenská vládní koalice vstupuje do nového roku s pošramocenými vztahy. Slovenský internetový deník Postoj nabízí komentář s otázkou, jak dlouho ještě může čtyřkoalice ve stávajícím složení pokračovat.

Skřípe to především mezi premiérem Igorem Matovičem a lídrem hnutí Svoboda a Solidarita Richardem Sulíkem. Na stranu předsedy vlády se přidává nejen obvyklý spojenec – hnutí Sme rodina Borise Kollára, ale i liberálnější uskupení Za lidi.

Čtěte také

Ministr hospodářství Sulík se dostává do politické izolace, protože se v minulých týdnech příliš stylizoval do role opozice uvnitř vlády. Opakovaně se například kriticky vyjadřoval k některým proticovidovým opatřením. Premiér ho následně vyzval k rezignaci.

Konflikt utichl poté, co se premiér Matovič nakazil koronavirem a Evropská unie schválila první vakcínu proti covidu. Po Novém roku ale nebude jiné cesty než poslat Sulíka z kola ven, píše se v komentáři na serveru Postoj. Matovič totiž může poskládat dostatečnou podporu poslanců i bez Sulíkova hnutí. A slovenská vláda si už další paralýzu při rozhodování nemůže dovolit.

Čínská vakcína chce lákat na nízkou cenu

Čínský farmaceutický kolos Sinopharm představil novou očkovací látku proti nemoci covid-19 s účinností 79 procent. Jak píše francouzský list Le Figaro, je to první čínská laboratoř, která úspěšnost své covidové vakcíny zveřejnila.

Vakcíny prozatím schválené v zemích Evropské unie mají vyšší účinnost než nový čínský konkurent. Peking chce ale sázet na nižší cenu a očkovací látku nabídnout rozvojovým zemím.

Poslechněte si celý přehled zahraničního tisku, který připravil Ondřej Elbel.

Spustit audio

Související