Trump při návštěvě města Kenosha podpořil policii, o střelbě na občany tmavé pleti téměř nemluvil, všímá si The New York Times

2. září 2020

Šéf Bílého domu nezmínil jméno postřeleného Američana Jacoba Blakea, ani se nesetkal s jeho rodinou. Místo toho upozornil na pouliční násilí, ze kterého obvinil liberální politiky. Empatii vyjádřil hlavně k policistům. Uvedl, že mají těžkou práci a při výkonu služby jsou pod obrovským tlakem.

„Je to nebezpečná práce, ale musím říct, že lidé v naší zemi vás milují,‟ vzkázal Trump bezpečnostním složkám při projevu v tamní střední škole.

Čtěte také

Trump se podle deníku The New York Times v úterý pustil do debaty o rase a spravedlnosti, aby se zastal policie a odmítl výzvy ke změnám v prosazování práva.

Právě po nich totiž už během měsíců sociálních nepokojů volají protestující v rámci hnutí Black Lives Matter. Podobně se postavil také k otázce systémového rasismu. Takový úhel pohledu odmítl a místo toho řekl reportérům, aby se více zaměřili na násilnou reakci lidí.

Prezident do Kenoshy ve státě Wisconsin přicestoval i přes námitky guvernéra a starosty, kteří se obávali, že by jeho přítomnost vyvolala větší napětí. Město se totiž stalo posledním ohniskem hněvu kvůli policejním zásahům proti černým Američanům. Z řečeného chaosu v ulicích Trump opakovaně obvinil takzvané radikální demokraty spojené s jeho oponentem v prezidentských volbách, Joem Bidenem.

V několika posledních dnech mluvil americký prezident také o jakési skupině záhadných lidí, kteří údajně tahají za nitky v zákulisí Bidenovy kampaně. Ti měli vyslat i skupinu anarchistů, kteří podle Trumpa narušili republikánské shromáždění. Tvrzení, že splétá konspirační teorie bez jasných důkazů Donald Trump odmítl, uzavírá deník New York Times.

Nikdy se nevzdáme, vzkazuje

Začíná soud s bratry Kouachiovými, kteří v lednu 2015 zastřelili 12 lidí v redakci magazínu Charlie Hebdo. Časopis u příležitosti procesu znovu vydává karikatury proroka Mohameda, kvůli kterým se stal terčem útoku džihádistů. Téma pro deník Le Monde.

„Nikdy nebudeme spát. Nikdy se nevzdáme,‟ doplňuje šéfredaktor Laurent Sourisseau titulní stranu čísla, které dnes vychází. „Nenávist, která nás zasáhla, tu stále je. Od útoků v roce 2015 bujela, měnila vzhled a bez povšimnutí tiše pokračuje ve svém tažení,‟ upozorňuje na přítomnost hrozby karikaturista a majitel týdeníku.

Čtěte také

Dvanáct kreseb, publikovaných původně dánským deníkem Jyllands-Posten zobrazuje Proroka s bombou namísto turbanu nebo jako postavu vyzbrojenou nožem lemovaným dvěma zahalenými ženami v černém. Kromě dánských karikatur obsahuje titulní strana i jednu z prací kreslíře Cabua zabitého při útoku.

„Od ledna 2015 jsme byli mnohokrát požádáni, abychom vytvořili víc karikatur Mohameda. Vždy jsme to odmítli. Ne proto, že by to bylo zakázáno. Chtěli jsme mít dobrý důvod, který by vyústil v debatu. Reprodukce karikatur tento týden se nám ale zdála nezbytná,‟ vysvětluje redakce magazínu v aktuálním čísle.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související