Adam Černý: Útok proti Charlie Hebdo může přilákat následovníky

9. leden 2015

Zpravodajství je dnes zaplaveno informacemi, jak Francie soucítí s rodinami zavražděných z redakce satirického týdeníku Charlie Hebdo a jak z celého světa přicházejí v nejrozmanitějších podobách výrazy soustrasti. Mezi nimi by však neměly zanikat znepokojivé náznaky nebezpečného vývoje.

Protože při všem zármutku nad oběťmi z Charlie Hebdo bude pro Francii a celý Západ podstatnější, co bude následovat. Z toho, jak budou reagovat – a tím není myšleno, co bude dělat policie a zpravodajské služby – poznáme, zda se teroristům podaří dosáhnout jejich cíle, kterým je hlavně zastrašit a rozdělit společnost založenou na demokratických zásadách.

Zastrašit by se nechala, pokud by chtěla omezit svobodu slova, a rozdělila by se, kdyby se jako nyní ve Francii začala přít, kdo je pozván a kdo smí, či nesmí přijít na shromáždění, kterým chtějí občané a občanky republiky uctít památku obětí ze středečního poledne 7. ledna 2015.

Čtěte také

Je tu však ještě jedno velké riziko. Ještě sice nevíme, kdo byli útočníci, kteří ve čtvrtek zastřelili v Montrouge na jih od Paříže francouzskou policistku, ale podle všech dostupných údajů pachatelé neměli s atentátem proti Charlie Hebdo nic společného. O to silnější je však podezření, že se středečním teroristickým útokem inspirovali, a proto nelze vyloučit, že ho mohou napodobit i další.

Francii by potom hrozila zvláště nebezpečná řetězová reakce. Protože už den po atentátu na redakci Charlie Hebdo byly zaznamenány útoky na mešity nebo třeba jen prodejny kebabu. Pokud by se rozšířily, cítila by se ohrožena řada i těch muslimů, kteří jinak odsuzují radikální islamisty, a ti by tak dosáhli svého důležitého cíle, strhnout do rozsáhlého vzájemného konfliktu muslimy a nemuslimy.

Francouzští novináři ukazují své press karty a tužky při minutě ticha před sídlem redakce časopisu Charlie Hebdo v Paříži

Po atentátu, který nemá ve Francii za mnoho desetiletí obdoby, je vzduch prosycen napětím a emocemi. V takové atmosféře se stává linie mezi těmi, kteří nechají na policii a justici, aby dopadli a potrestali pachatele teroristických útoků, a mezi těmi, kteří nejenže chtějí vzít právo do vlastních rukou, ale dokonce zaměňují spravedlnost za pomstu, velice tenká a křehká.

autor: Adam Černý
Spustit audio