Trpíte stresem z přemíry e-mailů? Vědci vám poradí!

19. leden 2016

Mezilidské komunikaci dnes vládne její elektronická podoba. Dnes a denně nám přicházejí do počítačů, tabletů a chytrých telefonů e-maily, 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Co dělat, aby nás elektronická pošta nezavalila?

Podle anglického psychologa Richarda MacKinnona bychom se necítili tak zle, kdybychom si svou sitauci sami nezhoršovali.

Ve studii hodnotil MacKinnonův tým zkušenosti s e-maily u více než 2 tisíc lidí různých profesí. Vědci potvrdili, že záplava elektronické pošty nám výrazně zasahuje do života.

Čtení pošty nás vyrušuje od důležitějších úkolů, narušuje naše soustředění a poznamenává i soukromý život. Rozhodně ale nejsme proti emailovému stresu bezbranní.

Jaké jsou nejčastější rizikové faktory pro vznik stresu ze záplavy mailů?

Automatické upozornění na příchozí mail zvětšuje pocit naléhavosti a ruší náš klid. Také kontrola e-mailů časně ráno nebo pozdě večer zvyšuje pocit tlaku. Zvláště manažeři cítí maily jako větší stres než lidé ostatních pozicích.

Jaká ochranná opatření Mc Kinnona a jeho tým doporučují?

Například neotvírat pracovní maily mimo pracovní dobu. Když se cítíte zavaleni maily, omezte sami jejich psaní, protože krátký telefonát někdy vyřeší více než série emailů. A především: vypněte si oznámení o příchozích mailech, radí psycholog.

Výzkum Richarda MacKinnona tímto nekončí. Digitální technologie se vyvíjejí rychlým tempem a s nimi se mění i způsoby komunikace. Potenciálních zdrojů stresu nám tedy nejspíše časem přibude, předpovídají experti.

autoři: mas , oci
Spustit audio