Trh s nemovitostmi je přehřátý, nezmění to ani sazby ČNB, očekává majitel M&M Reality Holdingu

25. září 2021

Ceny nemovitostí v Česku v posledních letech rostou, a to navzdory snahám centrální banky omezit dostupnost hypoték. „Jestli je cena nemovitosti dobrá, nedokáže posoudit doopravdy vůbec nikdo – pouze kupující, kteří se rozhodnou tu částku za nemovitost zaplatit, případně, pokud jich je více, tak vysoutěžit,“ hodnotí Petr Morcinek, většinový akcionář a majitel M&M reality holdingu.

V Česku je podle něj vysoká poptávka po nemovitostech mimo jiné proto, že se jich staví málo.

„Když se podívám, tak za posledních dvacet let se v Česku obecně nestaví. Je potřeba řádově 150 tisíc bytů, aby se trh uklidnil. Potřebujeme stavět 50 až 60 tisíc bytů ročně. A vzhledem k tomu, že se staví jen 30 až 40 tisíc ročně, tak každý rok vzniká ještě další deficit,“ hodnotí Morcinek a současný trh označuje za přehřátý.

Čtěte také

Situaci se snaží moderovat Česká národní banka, která usiluje o omezení přístupu k penězům. „Pokud se sazby nebudou pohybovat radikálně nad třemi a půl až čtyřmi procenty, tak se nic nestane. A to se, předpokládám, v nejbližším půl roce až dvou letech nestane,“ odhaduje. 

Analytici čekají, že ČNB ještě v září zvedne základní úrokovou sazbu výrazněji než jen o čtvrt bodu. „Podle mě to s trhem neudělá vůbec nic. Máme data, prodáváme nejvíce nemovitostí v Česku, víme detail každého klienta, celého trhu. A proto víme, že se nestane nic,“ říká směrem k politice ČNB.  

Nemovitost jako nejbezpečnější investice

V pandemii podle Morcinka zájem o nemovitosti ještě vzrostl. „Lidé si uvědomují, kde je důležité mít peníze. A generálně se považuje nemovitost za nejbezpečnější investici. Proto jsou lidé ochotní zaplatit více a více. To je první dopad pandemie. Ten druhý je, že spousta klientů, kteří mají věk i nějaké volné prostředky, si uvědomila, že chce na zbytek život ještě něco si postavit,“ vysvětluje.

Čtěte také

Lidé nakupují nejen nemovitosti k bydlení, ale i k rekreaci. „Denně prodáváme v průměru dvě a půl chaty každá den. Ale zatímco na chatě do dvou milionů korun jsme před pandemií měli řádově až patnáct prohlídek, teď je to mezi padesáti a šedesáti. Zájem je až panický,“ přibližuje. 

Přestože občas zaznívá, že mladší generace má menší touhu vlastnit nemovitosti, jeho zkušenost tomu neodpovídá. 

Poslechněte si celý rozhovor. Ptá se Václav Pešička.

autoři: Václav Pešička , kac
Spustit audio

Související