Tomáš Halík: Proč jsem se nestal prezidentem? Pokoušel mě démon-svůdce

4. listopad 2018

Katolickému knězi, který se rád a docela ostře vyjadřuje i k celospolečenským tématům, bylo 70 let. Václav Havel o teologovi a vysokoškolském pedagogovi FF UK měl ve své době říkat, že by jej rád viděl na Hradě jako svého nástupce.

Tomáš Halík: Lidem teď nestačí jen s vámi nesouhlasit. Musí vás urazit, potupit a nazvat zločincem

Tomáš Halík

Představovat Tomáše Halíka by bylo nošením dříví do lesa. Dlouho se prý snažil mosty mezi lidmi stavět, dnes ale naráží na nenávist a zlobu. Hlavně na sociálních sítích.

„Démon-svůdce mi toho v životě nabízel hodně. Kariéru politickou, ale i tu církevní. Přestože to Havel řekl už před nějakými 20 lety, tak mne dodnes lidé zastavují a říkají, že bych byl skvělým prezidentem,“ přiznává Tomáš Halík.

Pak prý přišla doba, kdy nad svou kandidaturou velmi přemýšlel a sám sebe se ptal, jestli to není „TA výzva“. „Definitivně jsem od tohoto úmyslu ustoupil až ve chvíli, kdy jsem se pak vrátil z cesty po Spojených státech. Tehdy jsem uviděl, jak kalné vody populismu a strachu zaplavily tuto zemi… a že bych tady neměl jakoukoli reálnou šanci na úspěch,“ dodává.

Neměl jsem šanci vyhrát

Byla to prý výzva, při které „nesete svou kůži na trh a já bych dnes se svým programem ani neměl velkou šanci na úspěch,“ tvrdí Halík.

„Abych získal většinu voličů, musel bych bohužel říkat i věci, které jsou proti mému svědomí. To už nejsem ochoten dělat, protože mi opravdu záleží na osobní svobodě. Abych vždy mohl říkat věci podle svého svědomí nebo rozumu, přičemž všechny ostatní autority mám v závorce. To je důležitější než všechna arcibiskupská nebo prezidentská křesla. Tam, kde jsem dnes, mohu říkat mnohé. A ti, kdo chtějí slyšet, tak slyší…“

Teolog Halík prý opravdu věří, že Bůh mnohé zařídí. „Vždy, když se mi v životě nějaké dveře zavřely, tak se zas jiné otevřely. Jen na něj musím být vyladěný, musím se ztišit a naslouchat. Ani já nejsem prost všech možných sklonů, jako každý chlap. A taky jsem mohl chtít být prezidentem.“ 

Vybočuji z řady

Tomáš Halík: Jsme v otevřené informační válce s Ruskem

Ruské ministerstvo zahraničí spustilo webovou stránku, kde označuje údajně falešné zprávy. Razítkuje je nápisem „dezinformace“

Různé průzkumy veřejného mínění nás zavalují názory „většiny“. Podle teologa je nebezpečné, pokud berete názor většiny za ten správný a pravdivý. Většina se totiž většinou mýlí.

Jak si ale Halík vysvětluje, že ho někteří lidé tak obdivují a další zas bytostně nenávidí? „Lidé, kterým sloužím, jsou velmi kritičtí. Já se ale nikdy neobklopoval nějakými lichometníky, spíš lidmi laskavými, kteří mi dávají zpětnou vazbu. Ta může být někdy pravdivá ale taky tvrdá. Pak je tady ale řeka nepřátelství.“ Prý kvůli tomu, že „je jiný“ než ostatní.

„Já vybočuji z řady. Lidé chtějí mít nějakou svou představu o tom, jak má jejich Důstojný pán vypadat. Takže to rozčiluje jak tradiční věřící, tak i ateisty. Ti říkají: ‚My bychom byli rádi, aby kněží byli odpudiví, protože to odrazuje od církve, ale vy nám ty lidi pořád přivádíte… Vy jste nejnebezpečnější, vás nenávidíme, protože všichni lidé v našem okolí vám fandí,‘“ tvrdí kněz s tím, že jde o pravdivou historku.

Taky jsem mohl být světící biskup

Když se nakonec teolog nevydal na politickou dráhu, proč nezkusil kariéru církevní? „Byla doba, kdy se nade mnou vznášela biskupská mitra. Dokonce mi to naznačil i svatý otec Jan Pavel II. Chtěl, aby ve všech velkých městech byl světící biskup pro otázky kultury a komunikaci mimo církev.“ O své možné misi pak Halík mluvil i s tehdejším kardinálem Miloslavem Vlkem.    

„Ten mi na to řekl: ‚To je přesně to, co bys měl dělat a dělej to. Ale kdyby to mělo být spojeno s biskupskou hodností, tak to by většina našeho kléru nespolkla. Protože vybočuješ z řady…‘ Tak jsem dostal megadiecézi, která přesahuje hranice zemí i kontinentů, lidí hledajících,“ dodává Tomáš Halík.

autoři: Eva Hůlková , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.