Tomáš Halík: Sociální sítě změnily konzumaci zpráv – uzavíráme se a sledujeme jen to, co odpovídá našemu názoru

1. červenec 2016

Tomáš Garrigue Masaryk, Edvard Beneš, Václav Havel a nyní Tomáš Halík – pouze čtyři Čechy ocenila oxfordská univerzita čestným doktorátem. Halík převzal doktorát minulou středu, tedy den před historickým referendem, ve kterém si Britové odhlasovali odchod z Evropské unie.

Jaká byla v Británii atmosféra bezprostředně po rozhodnutí?

„Zejména v Oxfordu byli prakticky všichni přesvědčeni, že Británie setrvá v Evropské unii a Oxford ze 70 % hlasoval pro setrvání. Je to město, kde je soustředěn vlastně největší intelekt Británie. Mě zajímalo, kdo jsou ti představitelé toho opačného názoru – těch 30 % – tak jsem hovořil s uklízečkami, hovořil jsem s taxikářem a ti hlasovali pro vystoupení. Když jsem se ptal, proč, tak jsem viděl, že o té EU vůbec nic nevědí, že podlehli takovému hlasu – my jsme velká Británie, nám nikdo nebude říkat, co máme dělat a vůbec si neuvědomovali ty důsledky toho svého rozhodnutí," odpovídá.


Myslím, že dneska je v Británii obrovská kocovina a že kdyby se dnes to hlasování opakovalo, tak že bude mít naprosto jiný výsledek. Tomáš Halík

Podle Halíka se ukázalo, že svěřit tak důležité rozhodnutí, za které považuje setrvání nebo odchod z EU, do rukou referenda, je dle jeho slov velmi nebezpečné: „Rozhodují tam často lidé naprosto nekvalifikovaní, a to referendum bývá velmi ovlivněno právě médii a takovými těmi křiklouny,“ odpovídá Tomáš Halík v rozhovoru s Michaelem Rozsypalem.

Žijeme v bublinách sociálních sítí

Jedním z témat pořadu Interview Plus jsou právě média a změna vlivu, který mají. Halík srovnává klasická média (rozhlas, televize) a masivní rozšíření používání sociálních sítí a to, jak se změnilo rozhodování lidí a jejich celkový pohled na svět.


Nástup sociálních sítí naprosto roztříštil obec konzumentů zpráv, lidé se naopak uzavírají do takových bublin a tam konzumují ty zprávy, které víceméně odpovídají jejich vlastním názorům. Tomáš Halík

„To, co je základem demokracie a demokratické kultury, tedy veřejná debata, je dneska celosvětově překřikována změnou role masmédií. Často jsem přirovnával roli masmédií k roli náboženství, že se média stala takovým náboženstvím postmoderního věku, protože hrají vlastně tu roli, kterou vždy splňovala náboženství - předkládají určité symboly a velké příběhy, interpretují svět, ovlivňují myšlení lidí a životní styl. To do jisté míry ale dnes už neplatí, a to od té velké změny, která nastala nástupem sociálních sítí. Dříve zde byly jasně uctívané veřejnoprávní televize, a ty měly tuto roli – byly arbitry pravdy, srozumitelnosti a věrohodnosti. Když jsem to viděl v televizi, byla to první zpráva, čili pravda,“ vysvětluje Halík obecné vnímání lidí a srovnává ho se světem sociálních sítí, ve kterých se na rozdíl od dřívějška lidé noří do jakýchsi bublin.

Proč si Tomáš Halík myslí, že nedokážeme obstát v tomto světě v izolaci a jedná se o falešnou cestu? A dokázali se podle něj po více než 25 letech Češi vyrovnat s vlastní minulostí? Poslechněte si celé Interview Plus.

Spustit audio