Thomas Kulidakis: Za doping by mělo být potrestané Rusko, ne kolektivně ruští sportovci

10. prosinec 2019

Podle Světové antidopingové agentury by se příští čtyři roky ruští sportovci, včetně paralympioniků a ruských funkcionářů, neměli účastnit hlavních sportovních událostí ve světě.

Rusko se celkem pochopitelně proti návrhu odvolá. Mezinárodní sportovní arbitráž bude následně stát před těžkým rozhodnutím, které vytvoří budoucí precedens.

Čtěte také

Samotná ruská kauza se táhne už dlouho. Jedním ze zlomových okamžiků bylo svědectví bývalého ředitele ruské protidopingové agentury Rusada. Grigorij Rodčenkov utekl do Spojených států amerických. Tam podal svědectví o údajném řízení dopingu některých ruských sportovců v letech 2014 - 2015 tehdejším ministrem školství a jeho podřízenými.

Následně v Rusku padaly hlavy. Dobrovolně i nedobrovolně. Mezi těmi, kdo šli dobrovolně, je teď už bývalý člen vedení Ruské atletické federace Michail Butov. Na konci letošního listopadu odešel kvůli skandálu s dopingem výškaře. Je nepochybné, že v Rusku k dopingu vrcholových sportovců docházelo a podle všeho také dochází. Rusko v tom ovšem není samo.

Mezi pěti státy s nejvyšším počtem dopingových afér nechybí Indie a Spojené státy. Čína dokonce v roce 2000 raději neposlala 27 plavců na olympiádu, protože Mezinárodní olympijský výbor oznámil nečekané krevní testy. V podstatě stěží najít jednu zemi na světě, která se vrcholového sportu účastní a nikdy ji aféra nepotkala.

Sport, politika a velký byznys

Čtěte také

Na celé události je naprosto tragický fakt, že dochází k  popření smyslu olympijských her. Ve starověkém světě to bylo období míru, oslava tělesné zdatnosti. Od té doby se vrcholové sportovní podniky změnily v místo, kde se hraje o prestiž i velké peníze.

Jednotlivé státy, sportovci, jejich lékaři a trenéři jsou v pokušení, protože možný zisk je větší než olivová ratolest a medaile. Stačí jen pomyslet na příjmy z reklamy.

Z hlediska mezinárodní politiky rozhodnutí o ruském odvolání může mít tři dopady. Trest může být nejpřísnější, a pak v budoucnu všechny státy, kterým se doping prokáže, mohou počítat s kolektivním trestem pro své sportovce. Nebo bude mírnější.

Čtěte také

Rusko by kupříkladu mohlo dostat tučnou pokutu a jeho nedopující sportovci by přece jen mohli závodit pod vlajkou své země. Zároveň by hrozba kolektivního trestu mohla zaznít, aby Rusové museli doma vysvětlovat, proč případně s mezinárodními institucemi nespolupracují. Třetí možnost je žádný trest, což by byl nepřijatelný výsměch všem poctivým.

Rusko už teď tvrdí, že samotný návrh nejpřísnějšího trestu je součást protizápadního spiknutí a neustálé kampaně nepřátel. Naprosté vyřazení Ruska by se mohlo jevit jako politický trest i proti poctivým sportovcům, kteří za nic nemohou. Včetně paralympioniků. Nejlepší by bylo potrestat Rusko a ne kolektivně všechny sportovce.

Thomas Kulidakis

Už návrh současného trestu obnáší možnost pro nevinné soutěžit pod neutrální vlajkou. Za stejných podmínek by tedy nevinní mohli mít vlajku vlastní, soutěžit a Moskva by přišla o příležitost dělat ze sebe obětního beránka. Největší škoda je důkaz, že sport, politika a velký byznys jsou spojitá nádoba.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio