Thomas Kulidakis: Šance na transparentní obsazení vedení úřadu pro kyberbezpečnost

17. prosinec 2019

Křeslo šéfa Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) nepatří mezi bezpečné a teplé útočiště, kde se úředník šťastně dožije penze.

Osud čerstvě odejitého ředitele Dušana Navrátila dokazuje platnost přísloví, že člověk by neměl chodit s pány na led, neboť pán uklouzne a obyčejný nešťastník si nohu zláme.

Čtěte také

Navrátil stál u zrodu prvního samostatného úřadu specializovaného na bezpečnost kyberprostoru od jeho počátku v roce 2017. Potřeba dané státní instituce je ve světě propojených počítačových systémů a sofistikované technologie nezbytná. Nejde jen o mnohokrát skloňovanou propagandu šířenou prostřednictvím internetu a sociálních sítí.

Naprosto zásadní se jeví ochrana vůči případnému útoku teroristů nebo státních aktérů, kteří by se kupříkladu mohli pokusit vyřadit z provozu část kritické infrastruktury státu. Obzvláště teď v zimě jistě každý ocení výdobytky zvládnuté elektrifikace a funkčnost tepláren i elektráren. Platí také, že výstavba infrastruktury, včetně sítí 5G, je navýsost strategická otázka.

Stejně jako je životně důležité správně zvolit dodavatele zbraňových systémů typu tanky a helikoptéry, je životně důležité promyslet, kdo instaluje součásti naší technologické infrastruktury. Jak důležitá věc to je, ukazuje aktivita Spojených států amerických, které se snaží své bližší i vzdálenější spojence varovat před čínskými technologiemi firmy Huawei.

Výběr nástupců

Čtěte také

Podobnou věc jako prezident Donald Trump a jeho administrativa řekl v prosinci 2018 i Dušan Navrátil. Tenkrát ještě bez bázně ze ztráty své funkce. Po jeho varování před Huawei a čínským vlivem následovala hádka s prezidentem Milošem Zemanem i premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Posledně jmenovaný dokonce případ Huawei řešil s čínským velvyslancem, který se k němu choval odporně velkopansky. Důkaz byl zveřejněný na stránkách čínské ambasády. Pohanění šéfa Strakovy akademie v očích veřejnosti stěží mohlo potěšit.

Premiér Babiš teď tvrdí, že Navrátila odvolal kvůli manažerským selháním, špatné komunikaci a nízké odbornosti. Je pravda, že ke svému varování Navrátil dodal podklady až po třech týdnech. Odborně se ale jevil povolaný vzhledem ke svému vzdělání i profesní minulosti.

Čtěte také

Co se týká komunikace, její úroveň lze stěží nezpochybnitelně změřit. Podle některých Navrátil přišel s varováním před Číňany moc brzy, bez komunikace s dalšími součástmi státu včetně úřadu premiéra, podle jiných nemohl otálet.

Buď jak buď, premiér má svaté právo odvolávat z vedení státních institucí lidi dle svého gusta tak dlouho, dokud má vládní většinu a důvěru parlamentu. Taková už je parlamentní demokracie, ve které vítěz voleb vládne. Zásadní ovšem je, aby výběr nástupců odvolaných vysokých úředníků probíhal transparentně a na základě odborných zásluh, nikoliv zásluh politických.

Thomas Kulidakis

Záměr ustanovit sedmičlennou komisi pro výběr nového ředitele Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost už spatřil světlo světa. Celkem sedm lidí bude vybírat nového strážce kybernetické bezpečnosti. Dvě místa jsou rezervovaná pro opozici, jedno obsadí šéf BIS Michal Koudelka. Vzhledem ke vztahu dotyčného i opozice k prezidentu i premiérovi je možné věřit, že pokud by činnost komise byla takzvaně cinklá, veřejnost se to dozví.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio