Thomas Kulidakis: Babiš, Orbán, Salvini a bouřková mračna nad Evropou

29. srpen 2018

Andrej Babiš podle očekávání nepřekvapil a v průběhu své výpravy na jih Evropy ničeho zásadního nedosáhnul.

Nedošlo ale naštěstí ani k žádné konfliktní nebo ostudné situaci, takže vše zůstalo ve starých kolejích, na které jsme zvyklí. Zpozornět je ovšem potřeba v souvislosti se schůzkou maďarského premiéra a italského ministra vnitra, kteří si náramně porozuměli.

Thomas Kulidakis: Politická budoucnost na cestě z Itálie

Viktor Orbán a Matteo Salvini

Starověký cestovatel se na Apeninském poloostrově mohl spolehnout na systém silnic, které ho vždy dovedly do Říma.

Skoro se až po jednání v Miláně zdá, že Viktor Orbán a Matteo Salvini si byli předurčeni. Jejich vzájemná slova chvály by si nezadala s vyznáním romantické lásky. Vůbec jim nevadí, že Salvini by nejraději posílal běžence dále do Evropy, včetně Maďarska. Zatímco vláda v Budapešti by je nejraději nechala navždy v zemích první registrace, včetně Itálie.

Salvinimu jako by najednou ani nevadilo, že Orbán je přímo zodpovědný za stav, který je podle italského politika nepřípustný. Tedy, že z nějaké unijní země se udělá skladiště pro běžence. Viktor Orbán tento stav svou rolí způsobil v Řecku, kde ještě stále praskají tábory na ostrovech v Egejském moři ve švech. Matteo Salvini říká, že z Itálie nikdo odkladiště migrantů dělat nebude, ale v případě maďarského hosta je mu to evidentně jedno.

Jsme v tom všichni společně

Důvod takového schizofrenního chování, kdy na jednu stranu uráží francouzského prezidenta za neochotu přebírat běžence z Itálie, ale u maďarského premiéra to Salvinimu nevadí, je zřejmý. Dočasné spojenectví z rozumu Itálie s jejími 60 miliony obyvatel a Orbána, který se neštítí nechat běžence v tranzitních zónách hladovět, může totiž pomoci zcela změnit dosavadní poměr sil v Evropské unii.

Thomas Kulidakis: Knížecí rady k migraci českého premiéra Babiše

Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš se jen tak něčeho nezalekne. Důkazem je odvaha, s jakou je ochotný vstoupit do jámy lvové na jihu Evropy. V Itálii i na Maltě bude moci statečně zopakovat své „ne“ byť jedinému migrantovi na české půdě.

Jako vždy přitom jde o peníze, které se hodí Maďarům na rozvoj, Italům na látání děr ve státním rozpočtu. V zájmu vlastního prospěchu je tedy možné čekat, že oba politici budou se svými rakouskými vládními spojenci zveličovat migrační hrozbu dál. Poklesu počtu příchozích navzdory.

Vzhledem k neschopnosti dosavadního politického mainstreamu najít účinnou odpověď tváří tvář strachu části veřejnosti z neznáma se tedy blíží politická prospěchářská bouře z mračen neliberální pravice.

Vůči ní bude stát populistická levice, která těží z chyb, jichž se politický hlavní proud dopustil v průběhu řešení finanční krize. Není se co divit, že zbídačení Řekové zvolili Syrizu, Italové Hnutí pěti hvězd a podobná uskupení mají dobré preference i v jiných zemích.

Robert Schuster: Salvini a spol. nemohou mít zájem na řešení migrace. Přišli by o téma

Matteo Salvini

V Itálii minulých dní bylo možné narazit na dvě osobnosti, které vyplnily tamní mediální prostor.

Evropské volby se blíží a tupá politika šetření zasela vítr, který je zárodkem bouře nad Evropou zleva. Byť poukazovat na chyby věřitelů je vlastní také jiným z okraje politické scény útočícím kruhům. Marine le Penovou počínaje, brexitáři všech zemí konče.

Na výběr v blížících se volbách do Evropského parlamentu pak už zůstávají jen skomírající sociálně demokratické a středopravé strany, možná ještě zelení a různé variace pirátů. Oproti nim ale mají mnohem větší šanci na úspěch liberální populisté kandidující zpravidla za velký byznys. V podobě Andreje Babiše u nás nebo stranu Emmanuela Macrona ve Francii.

Thomas Kulidakis

Taková je pro nás budoucnost, jíž šlo jednoduše zabránit. Uvědomit si, že Evropa je natolik malá, že jsme v tom všichni společně. Země opuštěné ekonomicky i v migrační krizi zprostředkovaně přepisují politickou mapu Evropy, která už dlouho trpěla krátkozrakou politikou myslící jen na jedno volební období.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.