TGM optikou první republiky

28. říjen 2022

Osobnost prvního československého prezidenta přibližujeme prostřednictvím dochovaných rozhlasových nahrávek z období první republiky. Tomáš Garrigue Masaryk (7. března 1850 až 14. září 1937) patří nesporně k nejvýznamnějším postavám našich novodobých dějin. Nahrávek s jeho hlasem existuje ale velmi málo. 

Také příspěvků z doby první republiky, které by s ním nějakým způsobem souvisely, se v archivu Českého rozhlasu nedochovalo mnoho, zřejmě zde zafungovala nejprve nacistická a poté komunistická cenzura.

Čtěte také

Přesto bylo při přípravě pořadu z čeho vybírat, jakkoliv jsme bohužel některé pozoruhodné záznamy – jako například oznámení o Masarykově abdikaci ohlášené a komentované tehdejším premiérem Milanem Hodžou – nemohli z důvodů špatné zvukové kvality použít.

V pořadu uslyšíte jak hlas samotného T. G. Masaryka – v krátkých úryvcích ze dvou jeho dochovaných projevů z 28. října 1928 – tak další ukázky z pozoruhodných nahrávek s ním bezprostředně spjatých.

Tomáš Garrigue Masaryk (1932)

Jde o záznam jeho pohřbu, vzpomínkový příspěvek napsaný a natočený Karlem Čapkem krátce po Masarykově smrti, rozhovor s knihovníkem univerzitní knihovny, který Masarykovi v dobách jeho pedagogické činnosti vyhledával a donášel domů knihy.

Čtěte také

Uslyšíte také reportáž z Masarykovy knihovny na Pražském hradě z doby, kdy byl prezidentem, nebo blahopřání „velkého masarykovce“ (tedy v době Masarykova života) Zdeňka Nejedlého k Masarykovým narozeninám.

V archivu jsme našli i exaltovanou referenci předsedy Senátu a muže 28. října Františka Soukupa o návštěvě u TGM a Zdeňkem Štěpánkem uváděné rozličné příležitostné výroky TGM.

V pořadu zazní také záznam částí svatováclavského chorálu zpívaného na Masarykově pohřbu.

Poslouchejte pořad z roku 2015 TGM optikou první republiky v cyklu Archiv Plus. 

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související