Tereza Zavadilová: Svět sevřela polykrize, zní z Davosu

18. leden 2023

Zakladatel prestižního ekonomického fóra v Davosu Klaus Schwab před třemi lety v úvodu tohoto setkání uvedl, že lidstvo se nachází na křižovatce. Globalizace by se měla více soustředit na člověka a lidé by se neměli stát otroky technologií. Řešila se nerovnost ve světě, postavení žen a klima.

Po třech letech to zní poněkud jako hedvábné starosti. Vyjmenované problémy se samozřejmě nevyřešily, ale zastínil to větší průšvih. Proto se také fyzické a řádné zasedání byznysových mozků koná až teď.

Čtěte také

Témata jsou logicky nová a poněkud horká. Americký deník The New York Times napsal, že frekventovaným výrazem Davosu, takzvaným buzzwordem, se stalo slovo „polykrize“. Je to vír několika nebezpečí pro celý svět: inflace, válka na Ukrajině, hrozící recese a otázky globálního oteplování s řadou přírodních katastrof.

Šéfka EU Ursula von der Leyenová uznala, že Evropě v elektromobilitě a energetických inovacích za Amerikou trochu ujel vlak a chce více investovat do jejich rozvoje. Potěšující je, že několik známých bankéřů se shodlo na tom, že světová recese by neměla být hluboká. Příliš radostné naopak není, že problematika zelených investic, takzvaná ESG, byla v mnohých debatách strhána či třeba předpověď šéfa Unileveru, že ceny ještě nedostoupaly na úplný vrchol.

Šikanózní politika Číny

Ač je Davos tradičně především debatou o ekonomice, největší starosti nyní všem dělá geopolitika. Tématem konference je kooperace ve fragmentovaném světě. Mezinárodní měnový fond uvedl, že právě fragmentace světových politik, rozpad na zájmové bloky spolu s válkou na Ukrajině a sankcemi, připraví světové HDP o sedm procentních bodů, což je dohromady ekonomický výkon Japonska a Německa.

Čtěte také

Davos se poprvé v historii kvůli sankcím musel obejít bez ruského štědrého financování a také účasti ruských hostů. Paradoxem doby je, že dříve měli byznysoví lídři a státníci Vladimiru Putinovi lépe naslouchat. Právě v Davosu před dvěma lety totiž varoval sám před sebou.

Uvedl, že atmosféra ve světě je vyostřená jako před druhou světovou válkou. „Využívání obchodních překážek, nelegitimní sankce, omezení finanční, technologické a informační sféry – taková hra bez pravidel kriticky zvyšuje riziko jednostranného použití vojenské síly. Samozřejmě doufám, že takový vážný globální konflikt je nyní v zásadě nemožný. Opravdu v to doufám. Znamenalo by to konec naší civilizace,“ vyhlásil Putin své děsivé proroctví v lednu 2021 na konferenci, která se kvůli covidu konala online.

Tereza Zavadilová, ekonomická novinářka

Není jediným diktátorem, který jezdil do Davosu poučovat Západ o světovládě. Čínský prezident Si Ťin-pching na stejném setkání jako Putin varoval před studenou válkou. Si nyní v Davosu není, ale jeho stará slova zopakoval nyní jeho zástupce skoro přesně stejně. Právě Čína je stejně jako Rusko ale hráčem, který se na aktuálním rozdělení světa velmi aktivně podílí, například svou šikanózní politikou vůči okolním státům. Si se jinak netají tím, že usiluje, aby se Čína stala klíčovým hráčem nového multilaterálního světového řádu. O totéž se loni pokusil i Putin. Bohužel s velmi tragickými důsledky.

Autorka řídí byznysový web Newstream.cz

Spustit audio