Teče Islámskému státu do bot?

Minulý týden se na sociálních sítích objevila zpráva, že v bitvě s iráckou armádou o město Bajdží byl v řadách takzvaného Islámského státu zabit Čečenec Iljas Denijev, člen skupiny Katibat al-Aqsá.

Informuje o tom server stanice Rádio Svobodná Evropa – Rádio Svoboda.

Ta už s džihádisty bojovala v řadě důležitých bitev, jako například v Kobani.

Zpráva však vzbuzuje řadu otázek a naznačuje, že v řadách Islámského státu není všechno v pořádku a že džihádisté mají v Iráku a Sýrii potíže.

Podivné je už to, že se Katibat al-Aqsá bojů v Bajdží vůbec účastnila. Bojovníci z Čečenska a severního Kavkazu už sice byli v Iráku spatřeni, ale celá jejich jednotka tam teď bojovala poprvé. Islámský stát ji zřejmě do útoku na ropnou rafinérii poslal, protože nemá dost lidí.

Čtěte také

K ofenzivě došlo pouhé dva týdny poté, co irácká armáda vyhnala džihádisty z Tikrítu. Útok jim měl pozvednout morálku, a kdyby Bajdží dobyli, připravili by iráckou vládu o významný zdroj příjmů.

Další podivnou okolností je fakt, že Denijev vůbec nebyl bojovník, pokračuje server. V žádných ofenzivách Islámského státu nikdy nefiguroval a neměl zřejmě ani bojové zkušenosti.

Denijev byl takzvaný „mediální mudžáhid“ a měl na starosti internetovou stránku jménem Dnešní Levanta. Tamější oznámení o jeho smrti jej označilo za „vedoucího studia“.

Skutečnost, že i takové lidi jako on vyslal Islámský stát do bitvy, napovídá, že mu docházejí muži a potřebuje každou volnou ruku, zdůrazňuje Rádio Svobodná Evropa – Rádio Svoboda.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio