Tajemství ve výtvarném umění: Skryté vzkazy, významy a záhady

19. prosinec 2023

Dokazuje, že na slavné i méně slavné obrazy se nestačí pouze dívat, ale také o nich přemýšlet a hledat skrytá sdělení. Knihu Debry Mancoffové čte Lukáš Hurník.

Název i podtitul knihy slibují, že budou odhalena tajemství, záhady a skryté vzkazy v obrazech. Trochu připomíná dějovou linku filmu Šifra mistra Leonarda, v nichž se pomocí analýzy slavného obrazu Poslední večeře dokazuje přítomnost Marie Magdaleny mezi apoštoly hned vedle Krista.

Čtěte také

Zašifrované sdělení dokazuje, že Maří Magdaléna ve svém lůně nosila potomka Kristova, jehož pokrevní linie se vine až do současnosti. Její poslední nositelkou je překvapivě sličná policistka vyšetřující v Louvru vraždu svého dědečka.

Slova jako tajemství, šifra a záhada se dobře prodávají, ale tato kniha zas takové hluboké mystérium neodkrývá. Spíš na mnoha příkladech ukazuje, že na obrazy se nestačí jen dívat, ale přemýšlet o nich, hledat vzdělání v druhém plánu a vzít do hry naše předchozí zkušenosti.

Víc si poslechněte sami v audiozáznamu. (repríza)

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.