Jak svět doopravdy funguje? Kniha vědce Václava Smila zaujala Gatese i Zuckerberga

2. leden 2024

Česko-kanadský vědec Václav Smil píše knihy převážně o energetice a životním prostředí. Ta, která nás zajímá tentokrát, vzbudila ve světě velký ohlas – zaujala prý zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga i Billa Gatese. Autor píše srozumitelně o složitých tématech a procesech: od energií, materiálního světa, produkce potravin přes globalizaci až po výzvy, které čekají lidstvo.

Jsme součástí života naší planety, ale na otázku „Jak svět doopravdy funguje?“ bychom nejspíš odpověděli rozpačitým pokrčením ramen. Kdo by také dokázal popsat všechny principy a mechanismy a nadto tak, aby tomu zvládla porozumět většina z nás? Třeba právě Václav Smil.

Čtěte také

Kanadský vědec českého původu a emeritní profesor Univerzity v Manitobě ve Winnipegu velmi srozumitelným a čtivým jazykem popisuje v sedmi kapitolách, proč jeho knihu Jak svět doopravdy funguje potřebujeme znát, abychom porozuměli souvislostem a zákonitostem.

Soustředí se klasicky na energie, produkci potravin, materiální svět, rozmáhající se globalizaci či rizika, která vyplývají ze způsobů, návyků a priorit člověka od životního prostředí až po modely, pochybnosti a realitu současného a budoucího světa.

Čím více znalostí pro lidstvo, tím méně pro člověka?

Smil si je vědom toho, že každá doba je něčím jedinečná, a ví, jak čtenáře překvapit a probudit k zamyšlení. Řečeno jeho slovy: „Bezprecedentní rozvoj našeho porozumění fyzickému světu a všem formám života je obdivuhodný úspěch civilizace.“

Co potřebujeme ještě vědět? Naše znalosti sahají od celkového zobecnění složitých systému ve vesmírném a planetárním měřítku až po procesy na úrovni atomů a genů. Do jaké míry většina lidí chápe či nechápe fungování současného světa? A nakolik je takové obecné chápání důležité, když se v každém oboru najdou odborníci, kteří mnohé otázky rozřeší za nás?

Jen pár z mnoha otázek, nad kterými se mohou zamýšlet čtenáři Smilových knih i posluchači Ex libris.

autor: Lenka Kopecká
Spustit audio

Související