Jakou moc má geografie v 21. století? Tim Marshall nastiňuje, kde očekávat konflikty, přírodní krize i nové výzvy

20. červen 2023

Dokážeme předjímat, co nám obyvatelům planety přinese blízká i vzdálená budoucnost? Možná, po přečtení knihy Moc geografie v 21. století pochopíme, proč se Tim Marshall pozastavuje u vytipovaných regionů.

Tim Marshall, britský novinář, nevěští z křišťálové koule, ale dokáže předvídat, kam se pravděpodobně bude ubírat svět v 21. století. Nastiňuje, kde leží ohniska budoucích lokálních i globálních krizí a epicentra hrozících konfliktů, občanských válek i politických střetů.

V deseti kapitolách, věnovaných oblastem, které budou formovat a ovlivňovat globální politiku, shrnuje to podstatné, co potřebujeme znát, abychom porozuměli měnícímu se světu.

Čtěte také

Je boj o Tichomoří jen zájmem těch, kterých se bezprostředně týká? A jaký vývoj se rýsuje ve Středomoří či na Blízkém východě?

Tim Marshall umí pojmenovat klíčové problémy geografické i geopolitické. Naši planetu čekají v éře další desetiletí a století nejistoty, konflikty, přírodní krize i nové výzvy, co dál, abychom přežili v klimatických, chudobou zmítaných podmínkách nebo v blahobytu s technickými a digitálními vymoženostmi.

Události, které se vynořily během jednadvacátého století, ovlivnily a dodnes ovlivňují dění v multipolárním světě. Není to jen planeta Země, o které v kontextu historických, politických a ekonomických zájmů přemýšlí jeden z předních odborníků na problematiku mezinárodního dění a diplomacie. Jeho pozornost se upíná také k vesmíru.

Tim Marshall

Tim Marshall

Britský novinář působil jako zahraniční redaktor televizní stanice Sky News. Jeho reportáže z více jak 30 zemí světa mapovaly konflikty v  Makedonii, Izraeli, Iráku, Libanonu či Sýrii. Jeho blog Foreign Matters se v roce 2010 dostal do nominace na Orwellovu cenu. Novinář publikuje své články a analýzy např. v The Times, Sunday Times, Guardian, Independent či v Daily Telegraph. V češtině vyšly jeho knihy: V zajetí geografie, Věk zdí a zmiňovaná Moc geografie v 21. století.

V pořadu Ex libris zalistujeme stránkami knihy Moc geografie v 21. století a nahlédneme do některých lokalit. K poslechu vás zve autorka pořadu Lenka Kopecká.

autor: Lenka Kopecká
Spustit audio

Související