Je-li vesmír plný strun, tak fyzika je harmonie a chemie je melodií. Michio Kaku: Božská rovnice

12. duben 2022

Možná jste také fanoušky seriálu Teorie velkého třesku. Pamatujete si scénu, kdy se Leonard Hofstadter rozešel s Leslie Winkleovou, protože nesouhlasila s teorií strun? A rozumíte tomu, o čem spor těchto kolegů z fakulty byl? Objasní to kniha amerického fyzika Michio Kaku Božská rovnice. Hledání teorie všeho. Přečetla ji Veronika Kindlová.

„Měla tu být finální teorie, jediný rámec, který sjednotí všechny síly kosmu a všechno vzájemně sladí – od pohybu rozpínajícího se vesmíru až po rej nepatrných subatomárních částic. Úkolem bylo napsat rovnici, jejíž matematická elegance zahrne celou fyziku. Do pátrání se pustili někteří z nejvýznamnějších světových fyziků. Stephen Hawking dokonce pronesl přednášku se slibným názvem Je konec teoretické fyziky na dohled?“ přibližuje na úvod Michio Kaku, teoretický fyzik a popularizátor vědy z newyorské univerzity. 

Čtěte také

A vysvětluje:

Kdyby taková teorie byla úspěšná, byl by to vrcholný úspěch vědy. Byl by to svatý grál fyziky, jediný vzoreček, z něhož by se v principu daly odvodit všechny ostatní rovnice počínaje velkým třeskem a konče zánikem vesmíru. Šlo by o završení dvou tisíc let vědeckého zkoumání započatého v dobách, kdy si starověcí myslitelé poprvé položili otázku: z čeho se skládá svět? Je to strhující vize.“

Hledání této rovnice vytyčil sám Albert Einstein, když zemřel dříve, než stačil vyřešit teorii všeho nebo jak říkal, jednotnou teorii pole. Michio Kaku se domnívá, že cíl je blízko. Cesta k němu se podle něj jmenuje teorie strun. Ta tvrdí, že celý vesmír je složen z maličkých vibrujících strun. Každý tón je jedna subatomární částice.

Čtěte také

Kdybychom měli dostatečně výkonný mikroskop, viděli bychom, že elektrony, kvarky, neutrina a tak dále nejsou ničím jiným než vibracemi nepatrných, gumičkám podobných smyček. Pokud bychom na tyto gumičky dostatečně dlouho brnkali všemi možnými způsoby, nakonec bychom stvořili všechny známé subatomární částice ve vesmíru. To znamená, že všechny fyzikální zákony lze převést na harmonie těchto strun. Chemie, to jsou melodie, které na ně můžeme hrát. Vesmír je symfonie. A boží mysl, o níž tak výmluvně psal Einstein, je kosmická hudba rozléhající se prostoročasem.

Více si poslechněte v pořadu Ex libris, připravila ho Veronika Kindlová.

Spustit audio