Sysel dříve škodil ve velkém, dnes sám bojuje o přežití. V Česku jich žije posledních šest tisíc

13. srpen 2022

Dříve polní škůdce, dnes ohrožený druh. Populace syslů se za poslední desítky let v tuzemsku smrskla jen na šest tisíc kusů a kolonie jsou silně roztříštěné. Ochranáři proto spustili záchranný program sysla obecného, do kterého se zapojili i soukromí majitelé pozemků, kteří syslí rodinky už neberou jako prokletí, ale jako požehnání.

Sysli dnes žijí hlavně na travnatých letištích, u sídlišť, na vinicích nebo v sadech. K přežití potřebuje trávník vysoký nejvýše 15 centimetrů, aby přes porost mohl vidět potenciální nebezpečí. Jinak často padá za oběť třeba kočkám. Navzdory tomu, že žije v početných koloniích, jsou jednotliví syslové samotáři.

Kvůli slabé syslí populaci se Agentura ochrany přírody a krajiny rozhodla tyto hlodavce chránit prostřednictvím záchranného programu. Majitelům pozemků, na který se kolonie syslů vyskytují, pomáhá s údržbou, aby byli motivování lokality udržovat ve stavu vhodném pro přežití těchto hlodavců. Organizace Alka Wildlife pak sadařům a vinařům uděluje ochranné známky Sysli v sadu a Sysli na vinici.

Poslechněte si celou Naturu Ondřeje Nováka v audiozáznamu.

Spustit audio

Související