Sysli z Brna se zavrtají pod trávu na letišti v Břeclavi

20. červenec 2020

Sysli odchovaní brněnskou zoo našli nový domov na břeclavském letišti. Mají zachránit tamní populaci tohoto ohroženého druhu před vyhynutím.

Sysel obecný by paradoxně mohl dostat i jméno „letištní“. Upřednostňuje totiž místa, kde je trvale nízká tráva, aby měl přehled a nezaskočili ho dravci. A tak žije právě na letištích, ale třeba taky na golfových hřištích.

Sysli vyrostli v chráněné části v zázemí brněnské zoo. Teď míří do Břeclavi.

V Brně jde populaci chráněných syslů najít na letišti v Medlánkách. A také v zázemí zoologické zahrady, i když také velká část tamní rodinky má „letištní“ původ – pochází totiž z bratislavského letiště. Brněnská zoo se snaží je namnožit a vypouštět zpět do přírody.

Zoolog Petr Šrámek připomněl, že syslům dávají čipy. Půjde je pak lépe identifikovat. „Z původně polního škůdce je kriticky ohrožené zvíře,“ podotkl. V celé České republice žijí sysli jen na několika desítkách lokalit.

Nové nory si musejí sysli vytvořit

Do Břeclavi ochranáři poslali dvacet zvířat, většinou jsou to letošní mláďata. Konkrétně vybrali dvanáct samců a osm samic. Každému z nich v Břeclavi vyvrtali díru, do níž dostal seno, něco potravy. A vstup do každé z takových nor přikryla láhev, aby si sysel vytvořil vlastní cestu ven.

Hlavní koordinátorka záchrany syslů Tereza Brzobohatá z Agentury ochrany přírody a krajiny připomněla, že kromě brněnské zoo jsou v tuzemsku další tři chovné stanice, které pomáhají syslí populaci zachránit. Teď tito hlodavci v tuzemsku žijí na 39 lokalitách. Odhadem je jich 7,5 tisíce. To je o tři tisíce víc než před deseti lety.

autoři: Hana Florianová , Miloš Šenkýř
Spustit audio

Související