Středověký střevíc

19. červen 2009

Němečtí archeologové objevili středověkou botu a mají tak jedinečnou příležitost nahlédnout přes propast staletí pod ruce dávným mistrům obuvnického cechu.

Starý škrpál je synonymem pro zcela bezcennou věc. Platí to však jen pro "škrpály", které nejsou dost staré. Například mokasíny, jež se dochovaly v jeskyních na americkém jihozápadě a ve kterých chodili předci dnešních indiánů před 9000 roků, patří k nesmírně cenným nálezům. Stejně tak si archeologové cení "pohorek" nalezených na nohou muže, který zahynul před více než 5000 lety na hřebeni Ötztalských Alp a je znám jako Ötzi.

Při výkopových pracích v německém Magdeburku narazili vědci na koženou botu starou 800 let. Vězela v mokré hlíně, a přesto je překvapivě zachovalá. Archeologové se mohou na vlastní oči přesvědčit, jak středověká bota vypadala a jak byla ušitá. Dokážou zrekonstruovat postup dávných mistrů obuvnického řemesla. Bota z Magdeburku je vyrobena z ovčí kůže. Obuvník nejprve natáhl useň na formu a na té ji také sešil. Pak přehnul její okraj, aby vytvořil lem a botu zformoval do konečného tvaru.

Cenný magdeburský "škrpál" teď mají v péči restaurátoři ze Státního muzea pro historii Saska-Anhaltska v Halle. Po dva týdny jej budou namáčet v konzervačním roztoku a nakonec botu vysuší při velmi nízké teplotě ve vakuu. Takto ošetřený kožený střevíc bude možné zachovat v muzejních sbírkách a dokonce jej bez problémů vystavit a ukazovat návštěvníkům. Restaurátoři slibují, že botu představí veřejnosti v Historickém muzeu v Magdeburku v rámci velké výstavy věnované středověku. Pokud budete mít na podzim do Magdeburku cestu, nenechte si výstavu ujít. Začíná 31. srpna a končí 6. prosince.

Zvukovou podobu tohoto článku můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 19. 6. 2009 v 9:00.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.