Špaček: Když máte na silvestrovské party pocit, že jste úžasně zábavní, je čas společnost opustit

31. prosinec 2020

Silvestr má většina lidí spojený především s bujarým veselím, kdy je ledacos povoleno. I pro večírky ale platí pravidla. „Měli bychom se pohybovat v určitém rámci. Na silvestra může být oblečení frivolní, víc casual než při jiných společenských příležitostech. Jdeme-li na návštěvu, tak se pochopitelně snese leccos. Hostitel také často stanoví téma – třeba pyžamový večírek nebo party v havajském stylu. A tomu se musíme přizpůsobit,“ říká odborník na etiketu Ladislav Špaček.

Jak sám připouští, na podobném večírku je prakticky nemožné vyhnout se alkoholu.

„Když si dáme něco na povzbuzení, tak bychom měli pamatovat na to, že můžeme právě v tento výjimečný den překročit tu míru. A tam dochází potom k rozporu s pravidly etikety. Což ani není tak důležité. Ale přicházíme o dobrou pověst. A dobrá pověst je vždycky víc než dobrá zábava,“ varuje popularizátor etikety.

Čtěte také

Existuje ale nějaké jednoduché pravidlo, jak poznat, že člověk by si měl další skleničku už raději odpustit? „Prvním příznakem je, že si chceme sundat sako. Tím myslím pány, pochopitelně. Anebo druhý příznak, který nám říká, že jsme úžasně zábavní a že když si dáme ještě jednu skleničku, že to bude ještě lepší. Tak to je nejvyšší čas, abychom společnost opustili a raději s uchýlili do ústraní,“ radí Špaček a dodává:

„Samozřejmě nemůžete vstát a říct: ‚Podívejte, jak vypadám. Kdybych tady zůstal ještě deset minut, neručím za sebe.‘ Ale v okamžiku, kdy cítíme tyhle první příznaky, měli bychom okamžitě přestat s alkoholem, přejít na vodu a zkusit tu příští půlhodinku uhrát tak, abychom se té půlnoci dožili při plném vědomí.“

Havel gentleman

Ladislav Špaček ale není známý jen jako člověk, který se zabývá etiketou. Dlouhá léta působil také na Pražském hradě, konkrétně jako tiskový mluvčí prezidenta Václava Havla. Ten přitom na lidi působil především svou bezprostředností a neformálností.

Čtěte také

„Sice navenek vypadal velmi neformálně, free a casual a rád běhal v tričku, ale on se narodil v jedné z nejváženějších měšťanských rodin v Praze. A jejich maminka Boženka vychovala Vaška i Ivana k obrazu svému jako dokonalé gentlemany,“ vysvětluje Špaček.

„Ona pro ně připravila slabikář, aby se nemuseli učit z těch příšerných učebnic, které měli tenkrát ve škole. Učila je správně jíst. Václav Havel si uměl uvázat kravatu na čtyři způsoby, což já neumím dodnes,“ doplňuje.

Václav Havel byl velmi plachý. Ameriku to fascinovalo. Koukali na toho malého, plachého člověka a říkali si: ‚To on porazil komunismus?‘
Ladislav Špaček

Havel ovšem nebyl gentleman jen ve způsobech, ale především v tom, jak se choval k ostatním lidem.

„Byl to muž skvělého vychování nejenom v tom oblékání, ale byl i velmi galantní a velmi zdvořilý. Jeho základní charakteristická vlastnost byla obrovská zdvořilost vůči každému. Když se zastavil někde s nějakými lidmi – to, jak hovořil, jak se k těm lidem choval s velkým respektem a vážností, tak to v těch lidech zanechávalo vždycky hluboké stopy,“ říká Špaček.

Čtěte také

Právě pro svou povahu si Havel získal přízeň ve Spojených státech, včetně prezidentů George Bushe, Billa Clintona nebo později George W. Bushe mladšího.

„On byl velmi plachý. A to bylo to, co fascinovalo celou Ameriku. Koukali na tohohle malého, plachého člověka a říkali si: ‚Tohle je ten chlap, který porazil komunismus? To je ta osobnost, která pouze slovem, nikoli zbraní, dokázala transformovat střední a východní Evropu do demokratického módu?‘ To bylo pro Ameriku něco neslýchaného. Navíc byli fascinováni tím jeho příběhem – byl to takový ten příběh o Honzovi, který se stal králem,“ vzpomíná na prvního českého prezidenta jeho tiskový mluvčí Ladislav Špaček.

Poslechněte si celý rozhovor Vlastimila Ježka s Ladislavem Špačkem. Probrali spolu nejen oslavy konce roku, ale také Havlovo puntičkářství či cit pro jazyk. A došlo i na svetr v Národním divadle.

autoři: Vlastimil Ježek , Ondřej Skácel
Spustit audio

Související